Μενού Ροή
yperaktia aiolika
Έρχονται (και) οι Ολλανδοί για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα

Μετά τους Νορβηγούς και τους Βέλγους, και οι Ολλανδοί εξέφρασαν -και μάλιστα δια των πλέον επίσημων καναλιών- ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του κλάδου των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο εν λόγω κλάδος εμφανίζει υψηλά περιθώρια ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία ολλανδικών εταιρειών πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα την εβδομάδα που πέρασε πριν λίγες ημέρες, για αποκτήσουν ιδία γνώση για την εγχώρια αγορά ΑΠΕ, με έμφαση στον κλάδο των ΥΑΠ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στο κλιμάκιο ήταν οι Fugro -παγκόσμια leader στη συλλογή γεωδεδομένων αναφοράς, η Netherlands Enterprise Agency (RVO), το ολλανδικό «αντίστοιχο» του Enterprise Greece, η C-Job Naval Architects που δραστηριοποιείται στον κλάδο της βιώσιμης ναυτιλίας (και άνοιξε πρόσφατα γραφείο στην Αθήνα σηματοδοτώντας και εμπράκτως το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά), η ΙQIP -που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις κατασκευής για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα-, η Holland Home of Wind Energy, κρατικός φορέας που έχει ως στόχο την προώθηση των ολλανδικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια στο εξωτερικό, της Bluewater -εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών στον κλάδο των offshore- και της TWD, μηχανολογικού ομίλου με εξειδίκευση στα offshore αιολικά.

Η ολλανδική αντιπροσωπεία είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (συναντήθηκε μάλιστα με την υφυπουργό ΠΕΝ κ. Αλεξάνδρα Σδούκου) αλλά και με εκπροσώπους της αγοράς, με στόχο να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες συνεργασίας στον κλάδο των ΥΑΠ. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους επισκέφθηκαν και τα ναυπηγεία της Onex στην Ελευσίνα. “Οι τουρμπίνες των offshore αιολικών χρειάζονται πλωτές βάσεις που μπορούν να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Onex, όπως διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψή μας εκεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανάρτηση της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Ελλάδα -που είχε την πρωτοβουλία για την επίσκεψη- στο LinkedIn.  Τονίζεται επίσης ότι «Η αποστολή ήταν μόνο το πρώτο βήμα, ελπίζουμε η επίσκεψη να αξιοποιηθεί για την ενθάρρυνση περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ολλανδίας».

Οι ολλανδικές αρχές έχουν βάλει εδώ και λίγο καιρό στο «ραντάρ» τους τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις της χώρας από την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα. Η Netherlands Enterprise Agency, μάλιστα, ανέθεσε την εκπόνηση ειδικής μελέτης για τον κλάδο ενέργειας στην Ελλάδα, με έμφαση στους «τομείς ενδιαφέροντος» για τους Ολλανδούς όπως τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω μελέτη, τα ΥΑΠ αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση κάτι που αποτυπώνεται  όχι μόνο στον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 1,9 GW από ΥΑΠ έως το 2030, αλλά και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη δέσμευση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου. Την ίδια στιγμή τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει προηγούμενη εμπειρία με την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια και εστιάζει σε πλωτά πάρκα τα οποία συνιστούν λιγότερο ώριμη και δοκιμασμένη τεχνολογία σε σχέση με τα πάρκα σταθερής έδρασης. «Αυτό σημαίνει ότι ανοίγεται ένα πεδίο σημαντικών ευκαιριών για καινοτόμες και εξειδικευμένες λύσεις σε ολόκληρο το φάσμα των σχετικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, από την κατάρτιση των μελετών βιωσιμότητας έως τη κατασκευή, την εγκατάσταση και τη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών. Από τα συστήματα πρόσδεσης έως τα καλώδια και από τα εξειδικευμένα πλοία έως τις λιμενικές υποδομές, η ανάγκη για τεχνογνωσία είναι αδιαμφισβήτητη. Και  παρότι η Ελλάδα έχει πολλά δυνατά σημεία στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αναγνωρίζεται ότι απαιτούνται να γίνουν πολλά για να αξιοποιηθεί αυτή η ικανότητα στον κλάδο των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων».

Στη μελέτη τονίζεται επίσης ότι «οι βασικοί παίκτες στον κλάδο των χερσαίων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα αναμένεται να διεκδικήσουν και την αγορά των ΥΑΠ, οπότε η δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με αυτούς θα διευκολύνει την είσοδο στην αγορά των ενδιαφερόμενων ολλανδικών εταιρειών». Πράγματι, τον δρόμο των συνεργασιών με εγχώριους εταίρους έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής όλες οι ξένες εταιρείες που έχουν τοποθετηθεί στον κλάδο: Ocean Winds- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Copenhagen Infrastructure Partners- MYTILINEOS, RWE-Helleniq Energy, Maasdar- Motor Oil, Parkwind- Ιntrakat, DEME- Faria Renewables, Corio Generation-Globalsat.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας