Ένα πιλοτικό έργο στον κόλπο του Τόκιο για την απόκτηση θαλάσσιας ηλιακής ενέργειας ξεκίνησε να λειτουργεί από πλωτές πλατφόρμες με φωτοβολταϊκά πάνελ. Η έλλειψη γης ταλανίζει την Ιαπωνία με τη σκέψη για πλωτές φωτοβολταϊκές μονάδες να δείχνει μια καλή επιλογή για την απόκτηση ανανεώσιμης ενέργειας.
Οι πλωτές πλατφόρμες αναπτύχθηκαν και εγκαταστάθηκαν από την εταιρεία Sumitomo Mitsui Construction (SMC). Αν και αυτό είναι το πρώτο έργο ηλιακής ενέργειας που εγκαθίσταται στη θάλασσα, η ιαπωνική εταιρεία λειτουργεί ήδη έξι εμπορικά βιώσιμες πλωτές εγκαταστάσεις σε δεξαμενές και άλλα υδάτινα σώματα.
Ανεξάρτητα από την ιαπωνική δοκιμή, επιστήμονες στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας έχουν ήδη επισημάνει το ενεργειακό δυναμικό αυτών των πλατφορμών στη θάλασσα. Θεωρητικά, οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να παράγουν σχεδόν απεριόριστη ποσότητα ενέργειας εάν βρίσκονταν κοντά στον ισημερινό λόγω της μεγάλης συχνότητας του ηλιακού φωτός.
Η εγκατάσταση της πλατφόρμας για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο και η ηλιακή μονάδα είναι πλέον συνδεδεμένη με υποθαλάσσια καλώδια για την παροχή ρεύματος στην ξηρά. Ωστόσο, η παραγωγή εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή.
Η πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από την SMC χωρίζεται σε τέσσερα μέρη ίσου μεγέθους, καθένα από τα οποία φιλοξενεί μια σειρά από πάνελ 50 KW προσανατολισμένα σε διαφορετικές κατευθύνσεις του πλανήτη, μεγιστοποιώντας τη λήψη των ηλιακών ακτίνων. Προς το παρόν, η πλατφόρμα παράγει μόνο 1 μεγαβάτ, καθιστώντας την εμπορικά μη βιώσιμη. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αλλάξει, αν εξαρτάται από την ιαπωνική εταιρεία.
Μέχρι το 2030, η προσδοκία είναι να αυξηθεί η δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας στα 150 MW. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 30.000 οικιακούς ηλιακούς συλλέκτες.