Μενού Ροή
Αποθήκευση ενέργειας
Τα μεγάλα ερωτήματα της αποθήκευσης ενέργειας - Οι αποφάσεις που εκκρεμούν για τις μπαταρίες και η στάση της αγοράς

Πάνω από το μισό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παρήχθη πέρσι από ΑΠΕ. Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και φέτος,  με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να σπάσει ακόμα ένα ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Η δυσκολία στην εξίσωση βέβαια έχει να κάνει με την περικοπή του πλεονάζοντος πράσινου ρεύματος όταν το ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να το απορροφήσει, γι αυτό έστω και με καθυστέρηση κάνει στροφή στην αποθήκευση ενέργειας.

Μέχρι στιγμής, τρέχει ένα πρόγραμμα 1 GW που στοχεύει σε αυτόνομα, μπροστά από το μετρητή, συστήματα μπαταριών. Ήδη έχουν γίνει δύο διαγωνισμοί αναμένοντας περίπου 700 MW έργων αποθήκευσης μπαταριών, ενώ είμαστε εν αναμονή της προκήρυξης για τον τρίτο διαγωνισμό του προγράμματος, που στοχεύει ειδικά σε συστήματα μπαταριών σε πρώην περιοχές εξόρυξης άνθρακα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σε συνέδριο νωρίτερα τον Ιούλιο ότι η χώρα είναι ευλογημένη με εξαιρετικούς πόρους ανανεώσιμης ενέργειας και για να επωφεληθεί από αυτούς, πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το υπουργείο εργάζεται προς ένα σχέδιο που ανοίγει την αγορά αποθήκευσης μπαταριών με δύο τρόπους. Πρώτον, επιτρέποντας την συνεγκατάσταση μπαταριών πίσω από τον μετρητή σε υπάρχοντα φωτοβολταϊκά συστήματα. Και δεύτερον, επιτρέποντας νέες αυτόνομες, μπροστά από τον μετρητή, μπαταρίες χωρίς δημόσια υποστήριξη επιχορηγήσεων.

Και οι δύο πολιτικές μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά ορόσημα στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν για να αποδειχθούν ουσιαστικές οι νέες πολιτικές.

Για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη σαφές πού θα εγκατασταθούν οι νέες αυτόνομες, μπροστά από τον μετρητή, μπαταρίες. Υπάρχουν πολλές άδειες για τέτοια συστήματα στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τους παράγοντες της αγοράς ή αν το κράτος θα υποδείξει πόσες μπαταρίες χρειάζονται και πού.

Παρόμοια ερωτήματα προκύπτουν όσον αφορά τη συνεγκατάσταση μπαταριών με λειτουργικά φωτοβολταϊκά συστήματα. Η Ελλάδα έχει εγκαταστήσει περίπου 7 GW φωτοβολταϊκής δυναμικότητας υπό διάφορα συστήματα αμοιβών (π.χ. feed-in tariffs, premium tariffs κ.λπ.). Έχει οικονομικό νόημα για την κυβέρνηση να επιτρέψει τα ηλιακά πάρκα με τα χαμηλότερα τιμολόγια να εγκαταστήσουν μπαταρίες πίσω από τον μετρητή. Επομένως, κάποιοι υποστηρίζουν ότι μόνο τα ηλιακά πάρκα που αμείβονται με premium tariffs που ορίζονται μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών θα πρέπει να επιτρέπεται να εγκαθιστούν μπαταρίες. Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι μόνο τα ηλιακά πάρκα που συμμετέχουν άμεσα στις αγορές ενέργειας, χωρίς καμία δημόσια υποστήριξη επιχορηγήσεων, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εγκαθιστούν μπαταρίες πίσω από τον μετρητή.

Το νέο σχέδιο του υπουργείου ενέργειας για τις μπαταρίες πίσω από τον μετρητή και μπροστά από τον μετρητή αναμένεται να δημοσιευθεί πριν το τέλος του έτους.

Ακόμη, ο Νόμος 5106/2024 που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στα τέλη Απριλίου επιτρέπει στην κυβέρνηση να διεξάγει δημοπρασίες για τα εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι πρόθυμα να αποδεχτούν υψηλότερα ποσοστά περικοπής ισχύος από το συνηθισμένο και εργοστάσια που περιλαμβάνουν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αν και η νέα πολιτική τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τέτοιους διαγωνισμούς ακόμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας