Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει ότι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά θα ξεπεράσουν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ξεπερνώντας τη συνδυασμένη επένδυση σε όλες τις άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση World Energy Investment 2024 του IEA, οι συνολικές ενεργειακές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των υποδομών, θα ξεπεράσουν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά φέτος. Από αυτά, τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Οι επενδύσεις σε τεχνολογία καθαρής ενέργειας αυξάνονται παγκοσμίως, με την Κίνα να πρωτοστατεί, αλλά σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες είναι εμφανείς σε όλες τις ηπείρους. Συνολικά, οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να φτάσουν τα 770 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ποσό των 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρείται «μέτριο» επειδή η απότομη πτώση των τιμών των ηλιακών πάνελ έχει επιβραδύνει την αύξηση του δολαρίου στις ηλιακές επενδύσεις, παρόλο που η χωρητικότητα συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει ότι περισσότερα χρήματα διατίθενται στην ηλιακή ενέργεια από όλες τις άλλες μορφές παραγωγής μαζί, φτάνοντας τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σημειώνει ότι το 2023, κάθε δολάριο που επενδύθηκε σε αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά απέδωσε 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα δολάριο που δαπανήθηκε για τις ίδιες τεχνολογίες πριν από μια δεκαετία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα προβλέπεται να φτάσουν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια για εγκαταστάσεις νέας παραγωγής, με τις επενδύσεις στον άνθρακα να μειώνονται κατά 30% και στο φυσικό αέριο να μειώνονται κατά 8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023. Το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα δαπανηθεί για αγορές καυσίμων, σχεδόν 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, με μόνο ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό να πηγαίνει σε καύσιμα χαμηλών εκπομπών.
Οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια αναμένεται να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, η πυρηνική θα μπορούσε να αγγίξει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι διπλάσια από τις επενδύσεις του 2018. Η αποθήκευση μπαταριών προβλέπεται να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι επενδύσεις τω νοικοκυριών στην ενέργεια διπλασιάστηκαν από 9% του συνόλου το 2015 σε 18% στο τέλος του 2023, κυρίως λόγω των δαπανών για φωτοβολταϊκά στις στέγες, ενεργειακή απόδοση κτιρίων και ηλεκτρικά οχήματα. Από το 2016, τα νοικοκυριά αντιπροσωπεύουν «το 40% της αύξησης των επενδύσεων στις δαπάνες καθαρής ενέργειας», που σύμφωνα με τον ΙΕΑ είναι το μεγαλύτερο μερίδιο με διαφορά.
Ακόμη και με αυξημένο κόστος κεφαλαίου, και ενώ οι κατασκευαστές υλικού αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις, τα ίδια τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βλέπουν βελτιωμένη κερδοφορία. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι οι αποδόσεις του επενδυτικού κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω του μειωμένου κόστους του υλικού. Η μείωση στις τιμές των ηλιακών μονάδων από μόνη της μείωσε το προβλεπόμενο ισοπεδωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας κατά 5%, με τα έργα αποθήκευσης ενέργειας να παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερες βελτιώσεις απόσβεσης λόγω της κατάρρευσης των τιμών τους .