Το Βέλγιο θα κλείσει και τους επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες του μέχρι το 2025, αλλά δεν θα κλείσει την πόρτα στην πυρηνική τεχνολογία νέας γενιάς, σύμφωνα με συμφωνία στην οποία κατέληξε την Πέμπτη (23 Δεκεμβρίου) η κυβέρνηση συνασπισμού.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο AFP ότι οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία για «επενδύσεις περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες».
Συνέντευξη Τύπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του πρωθυπουργού στις 1000 GMT για να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες.
Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας έχει περιληφθεί στο βελγικό δίκαιο από το 2003.
Η τελική ημερομηνία είναι το 2025, κι αυτός είναι ένας στόχος που η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εκπληρώσει όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο του 2020.
Έχει διχάσει
Ωστόσο, το ζήτημα έχει διχάσει τον κυβερνητικό επτακομματικό συνασπισμό πρασίνων, σοσιαλιστών και φιλελεύθερων του Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρόο.
Το γαλλόφωνο φιλελεύθερο κόμμα MR τάχθηκε κατά της πλήρους εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας, της στρατηγικής που πρότεινε η Φλαμανδή υπουργός Πράσινης Ενέργειας Tinne Van der Straeten.
Ανέφεραν ότι μέρος της τωρινής πυρηνικής ικανότητας του Βελγίου θα πρέπει να διατηρηθεί καθώς οι νέοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με αέριο και σχεδιάζονται για να εξασφαλίσουν ενεργειακό εφοδιασμό είναι πολύ ρυπογόνοι.
Επενδύσεις
Ο βελγικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTBF μετέδωσε ότι μια υπουργική συνεδρίαση οδήγησε στην απόφαση η χώρα να επενδύσει σε «ανανεώσιμες και ουδέτερες ως προς τον άνθρακα ενέργειες» — συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας νέας γενιάς.
Η κυβερνητική πηγή δήλωσε στο AFP ότι ο προϋπολογισμός για επενδύσεις στην τεχνολογία έχει ήδη προετοιμαστεί.
Η πηγή πρόσθεσε ότι ο συμβιβασμός διατηρεί το «σενάριο Α» του υπουργού Ενέργειας και «επιβεβαιώνει τον επενδυτικό μηχανισμό που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την αντικατάσταση της τρέχουσας πυρηνικής ενέργειας, η οποία είναι παρωχημένη».
Η πυρηνική ενέργεια έχει διχάσει και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς υπάρχουν διαφωνίες μέσα στο μπλοκ για τη συμπερίληψη της, όπως επίσης και του φυσικού αερίου, στον κατάλογο βιώσιμων πηγών ενέργειας που είναι επιλέξιμες για επενδύσεις.
Ταξινομία
Ο κατάλογος — γνωστός ως «ταξινομία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης — έχει συσταθεί με σκοπό την προώθηση πιο πράσινων ενεργειών και τη διευκόλυνση της μετάβασης σε ένα ουδέτερο ως προς τον άνθρακα μέλλον.
Ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ο κατάλογος να περιλαμβάνει πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο όταν παρουσιαστεί τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, επικριτές αναφέρουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον και πρέπει να καταργηθεί σταδιακά προς όφελος άλλων πηγών ενέργειας.