Το αναθεωρημένο γενικό χωροταξικό σχέδιο Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Δήμο Αγλαντζιάς, έλαβε το πράσινο φως χθες από την Περιβαλλοντική Αρχή, η οποία έχει διαμορφώσει τη θέση ότι τόσο από άποψης της τεχνικής αρτιότητας του έργου, όσο και από χωροθετικής άποψης αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει στην περιοχή με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο.
Η ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης βασίστηκε στο αρχικό Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο το οποίο συντάχθηκε το 1994. Το νέο γενικό χωροταξικό σχέδιο της Πανεπιστημιούπολης, περιλαμβάνει πρόνοιες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για 13.820 φοιτητές μέχρι το έτος 2030. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει στη σταδιακή μετεγκατάσταση των περισσότερων δραστηριοτήτων που στεγάζονται σε προσωρινούς χώρους εκτός της Πανεπιστημιούπολης, σε μόνιμες εγκαταστάσεις εντός της Πανεπιστημιούπολης στην Αθαλάσσα μέχρι το έτος 2025.
Κατά τη λειτουργία του έργου προβλέπεται η ύπαρξη δύο τεχνητών λιμνών στον χώρο δημόσιου πρασίνου, η μία εκ των οποίων είναι υφιστάμενη, που κατασκευάστηκε με εκβάθυνση σε παραπόταμο του ποταμού Καλόγηρου (ρυάκι), για σκοπούς συλλογής όμβριων υδάτων. Κατά το παρελθόν στην εν λόγω λίμνη απορριπτόταν το ανακυκλωμένο νερό του Βιολογικού Σταθμού της Πανεπιστημιούπολης. Σήμερα ο εν λόγω Βιολογικός Σταθμός δεν βρίσκεται σε λειτουργία και το σύνολο των λυμάτων της πανεπιστημιούπολης διοχετεύονται στο αποχετευτικό δίκτυο του ΣΑΛ. Υδραυλικά, η υφιστάμενη λίμνη του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνδέεται ανάντη με την υφιστάμενη λίμνη Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εντός δασικού Πάρκου Αθαλάσσας.
Η δεύτερη τεχνητή λίμνη που προτείνεται μέσω του προτεινόμενου έργου, βρίσκεται σε σειρά (υδραυλική σύνδεση) και σε πολύ κοντινή απόσταση κατάντη της υφιστάμενης λίμνης. Θα συλλέγει νερό επίσης μέσω όμβριων απορροών, βροχοπτώσεων καθώς και μέσω υδραυλικής σύνδεσης (υπερχείλιση) των υδάτων της πρώτης λίμνης.
Ο προτεινόμενος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Πανεπιστημιούπολης περιλαμβάνει το βασικό σενάριο καθώς και ένα δεύτερο μελλοντικό σενάριο στο οποίο γίνεται επέκταση των προτεινόμενων σχεδιασμών του βασικού σεναρίου με επιπρόσθετες κτηριακές εγκαταστάσεις. Η υλοποίηση του δευτέρου σεναρίου προϋποθέτει την έγκριση αιτήματος του Πανεπιστημίου Κύπρου για παραχώρηση επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης. Το βασικό Χωροταξικό Σχέδιο περιλαμβάνει την υφιστάμενη ανάπτυξη και τις μελλοντικές τρεις φάσεις ανάπτυξης της Πανεπιστημιούπολης ως το 2030. Το Μελλοντικό Χωροταξικό Σχέδιο περιλαμβάνει επιπρόσθετα την υλοποίηση της τέταρτης φάσης μετά το 2030 με την προϋπόθεση παραχώρησης πρόσθετου συντελεστή.
Τα έργα που περιλαμβάνονται στο γενικό χωροταξικό σχέδιο Πανεπιστημιούπολης αφορούν μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη στο νοτιοανατολικό άκρο που εμπίπτει στη Νεκρή Ζώνη φωτοβολταϊκού πάρκου που φέρει την ονομασία «Απόλλων», συνολικής ισχύος 10 MWp. To έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρητικότητας 2.350 ΜWh, και θα μπορούσε, δυνητικά, να καταστήσει το Πανεπιστήμιο ενεργειακά αυτόνομο.
Τα έργα υποδομής περιλαμβάνουν οδικό δίκτυο, γέφυρες, κεντρικά συστήματα, οδεύσεις πεζών, ποδηλάτων. Περιλαμβάνουν επίσης ενεργειακό κέντρο, πάρκο πανεπιστημιούπολης, πολυώροφο χώρο στάθμευσης και φοιτητικές εστίες.
Μεταγενέστερα και μέχρι το 2027 θα κατασκευαστούν σχολές θεωρητικών επιστημών (φιλοσοφική σχολή, σχολή ανθρωπιστικών επιστημών, σχολή κοινωνικών επιστημών και επιστημών αγωγής, νομική σχολή, σχολή μεταπτυχιακών σπουδών, κέντρο γλωσσών). Στους μελλοντικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνονται κοινόχρηστοι χώροι διδασκαλίας, επιπλέον φοιτητικές εστίες, ανοικτό πανεπιστήμιο Κύπρου, πολιτιστικό θέατρο, υπαίθριο αμφιθέατρο. Στα σκαριά και ανάπτυξη πράσινης ζώνης που περιλαμβάνει υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, στάδιο, γήπεδα και πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, καθώς και εξωραϊσμός χείμαρρου Καλογήρου.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί πάρκο με περίπου 600 δέντρα (ελιές, χαρουπιές κυπαρίσσια κλπ).
Πηγή: Φιλελεύθερος