Μενού Ροή
north sea
Οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης - Ο ρόλος της Βόρειας θάλασσας

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης, που πρέπει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές στη δεκαετία του 2040. Σε αυτόν τον στόχο, κομβικός είναι ο ρόλος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και απαιτείται μια διεθνώς συντονισμένη προσέγγιση.

Οι καθαρές μηδενικές εκπομπές είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της ΕΕ στη δράση για το κλίμα. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μείωση περίπου 90% ήδη έως το 2040. Πέρυσι, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να εγκαταστήσουν 215 – 248 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2040, παράγοντας το 1/3 της τρέχουσας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Το North Sea Energy Cooperation Group έχει θέσει στόχο 193 GW έως το 2040, συνεπώς η σύνδεση υπεράκτιων αιολικών δεν είναι πλέον εθνική υπόθεση. Ένα βέλτιστο ενεργειακό σύστημα θα απαιτεί πλέον διασυνδέσεις πολλαπλών χρήσεων, που θα συνδέουν αποτελεσματικά τα αιολικά πάρκα με πολλές χώρες και θα χρησιμοποιούν αυτές τις συνδέσεις ως διασύνδεση μεταξύ των χωρών.


Πράσινο υδρογόνο


Ταυτόχρονα, η πρόσφατη συμφωνία για την αναθεωρημένη Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει παγιώσει τη ζήτηση για πράσινο υδρογόνο δηλώνοντας ότι το 60% του συνόλου του υδρογόνου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία πρέπει να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035.

Το πράσινο υδρογόνο, μαζί με το βιομεθάνιο, είναι επίσης ένας από τους υποψηφίους για την τροφοδοσία της παραγωγής ενέργειας με δυνατότητα αποστολής που απαιτείται για τη συμπλήρωση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο μελλοντικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ανάγκη για αποθήκευση υδρογόνου μεγάλης κλίμακας : η παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα είναι πιο ελκυστική σε περιόδους με άφθονο ηλεκτρισμό από αιολική και ηλιακή ενέργεια και θα χρειάζεται συνεχώς στη βιομηχανία και σε περιόδους με λιγότερο αιολικό και ηλιακό για αποστολή εξουσία. Τέτοια αποθήκευση υδρογόνου μπορεί να γίνει σε σπήλαια αλατιού και άδεια πεδία αερίου. Και για τις δύο επιλογές, η Βόρεια Θάλασσα έχει σημαντικές δυνατότητες.

Κατά την ενσωμάτωση των μεγάλων δυνατοτήτων υπεράκτιου αιολικού ρεύματος στο ενεργειακό σύστημα της Βορειοδυτικής Ευρώπης, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι ηλεκτρολύτες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου κοντά στην ακτή, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη κατασκευής περιττών χερσαίων γραμμών μεταφοράς. Η δυνατότητα κατασκευής τους ακόμη και στη θάλασσα έχει αρχίσει να αυξάνεται, ενώ είναι πιο δαπανηρή από την χερσαία ηλεκτρόλυση, η σχετικά υψηλή χωρητικότητα και το χαμηλό κόστος των αγωγών φυσικού αερίου θα εξοικονομούσαν κόστος για την υποδομή για τη μεταφορά υπεράκτιας ενέργειας στην ξηρά και θα απαιτούνταν λιγότερα σημεία προσγείωσης.

Ένα ισχυρά διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα το μείγμα παραγωγής μας αλλάζει ταχέως και οι μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται πιο σημαντικές. Η ολλανδική κυβέρνηση το έχει αναγνωρίσει αυτό και έχει ανακοινώσει ένα Σχέδιο Ενεργειακής Υποδομής στη Βόρεια Θάλασσα, που θα δημοσιευθεί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας