Πακέτο επιδοτήσεων 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ για την μείωση των εκπομπών άνθρακα σε 33 βιομηχανικά έργα σε 20 πολιτείες. Στόχος να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στη χώρα αλλά και να στηριχθούν οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας .
Η χρηματοδότηση εφαρμόζεται στο πλαίσιο του πράσινου σχεδίου της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η επιδότηση "μαμούθ" θα διατεθεί για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες βιομηχανίες ενέργειας, τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, την υποστήριξη θέσεων εργασίας στα συνδικάτα, την αναζωογόνηση των βιομηχανικών κοινοτήτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής της χώρας. Τα 33 έργα θα αφορούν τις βιομηχανίες «με τις υψηλότερες εκπομπές» όπου οι τεχνολογίες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής χάλυβα, χαρτιού, σκυροδέματος και γυαλιού.
Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν από την υπουργό Ενέργειας Jennifer Granholm κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε Cleveland-Cliffs Steel Corp, εγκατάσταση στο Middletown του Οχάιο, η οποία θα λάβει έως και 500 εκατομμύρια δολάρια για την εγκατάσταση δύο νέων κλιβάνων ηλεκτρικού τόξου και τεχνολογίας με βάση το υδρογόνο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 1 εκατομμύριο τόνους. Το πράσινο φως για την χρηματοδότηση άναψε σε επτά βιομηχανίες που βρίσκονται στον τομέα της διύλισης, έξι που σχετίζονται με το τσιμέντο και το σκυρόδεμα, έξι με το σίδηρο και τον χάλυβα, πέντε με αλουμίνιο, τρεις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, τρεις βιομηχανίες υαλουργίας , δύο θέρμανσης και μία που σχετίζεται με το χαρτί. Αυτοί οι κλάδοι ευθύνονται για το 1/3 των εκπομπών άνθρακα στις ΗΠΑ.
Θετική είναι και η πρώτη αντίδραση των βιομηχανιών. Ο όμιλος Portland Cement Association δήλωσε ότι η χρηματοδότηση «είναι μια ευπρόσδεκτη αναγνώριση από την κυβέρνηση ότι οι αμερικανικοί κατασκευαστές τσιμέντου κάνουν φιλόδοξα και σημαντικά βήματα προς την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα». Η κατασκευή δομικών υλικών αποτελεί σημαντική πηγή παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή τσιμέντου, του κύριου συστατικού του σκυροδέματος, αντιπροσώπευε το 7% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 το 2019, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.