Αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά και τόνωση των εξαγωγών με ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της χώρας, όπως και σχετική αύξηση των τελών χρήσης, προβλέπει ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Να σημειωθεί ότι η πρόταση του ΔΕΣΦΑ έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Το κείμενο δίνει έμφαση στη σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στη βιώσιμη ανάπτυξη του δικτύου και στη συγκράτηση των επιβαρύνσεων για τους καταναλωτές. Οι τελικές αποφάσεις θα καθορίσουν τη στρατηγική πορεία του τομέα φυσικού αερίου για την επόμενη δεκαετία.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, 2024-2033, που έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), στο βασικό σενάριο, η εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί από 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (δισ. κ.μ.) το 2025 σε 6,6 δισ. κ.μ. το 2034.
Βέβαια, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, βάζει στο “τραπέζι” μια “παλέτα” τεσσάρων εναλλακτικών σεναρίων, όπου οι βασικές μεταβλητές είναι ο βαθμός διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ουσιαστικά, παρά την αναμενόμενη πύκνωση των υποδομών αποθήκευσης, ο ρόλος του φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών στις “νεκρές” περιόδους, αναμένεται να είναι ισχυρός. Έτσι, εκτιμάται ότι με “οδηγό” τις ανάγκες για ηλεκτροπαραγωγή, η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί. Αναλυτικά, το 2030 προβλέπεται η κατανάλωση να φτάσει τα 3,8 δισ. κ.μ., ενώ στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξει σταδιακή μείωση, ένεκα, και της ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Παράλληλα, τα δίκτυα διανομής προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση κατανάλωσης από 0,9 δισ. κ.μ. το 2023 (χαμηλό έτος αναφοράς) σε 1,8 δισ. κ.μ. το 2034, σημειώνοντας άνοδο 90%.
Την ίδια ώρα, η βιομηχανική ζήτηση αναμένεται να επανέλθει υπό την προϋπόθεση της σταθεροποίησης των τιμών μετά το 2025. Αναμένεται να φτάσει το 1,1 δισ. κ.μ. το 2033, από 0,45 δισ. κ.μ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση 150%.
Η κατανάλωση υγροποιημένου φυσικού αερίου για χρήσεις μικρής κλίμακας (SSLNG) αναμένεται να αυξηθεί από 40 εκατομμύρια κ.μ. το 2025 σε 760 εκατομμύρια κ.μ. το 2034, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Επίσης, στο βασικό σενάριο, πέρα από την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, αναδεικνύεται και ο ρόλος της χώρας, ως κόμβου εξαγωγών,
Οι εξαγωγές
Έτσι, μέσω του ελληνικού συστήματος προβλέπεται να εξαχθούν ποσότητες που μπορεί να εκκινήσουν από το επίπεδο των 1,2 δισεκ. κυβικών μέτρων και να φτάσουν τα 3,8 δισ. κ.μ. το 2025. Για το 2034 το εύρος αυτό διαμορφώνεται στα 1,8 έως 3,5 δισ. κ.μ.
Οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το σενάριο. Το χαμηλό σενάριο τις τοποθετεί από 1,2 έως 2 δισ. κ.μ. ετησίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, ενώ το αισιόδοξο σενάριο εκτιμά ότι θα κυμανθούν μεταξύ 3,4 και 4 δισ. κ.μ. ετησίως.
Τα τέλη
Επιπλέον, στο πλαίσιο του δεκαετούς αναπτυξιακού προγράμματος, προβλέπεται επίσης αύξηση στα τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου. Ο ΔΕΣΦΑ επισημαίνει ότι η ενσωμάτωση νέων έργων οδηγεί σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα μέσης χρέωσης για την περίοδο 2024-2033. Ωστόσο, τονίζεται ότι οι μέσες χρεώσεις δεν θα υπερβούν τα ιστορικά επίπεδα της περιόδου 2015-2023, παρά τις αναπροσαρμογές στις ρυθμιστικές παραμέτρους, όπως η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση και οι δαπάνες.