«Το αέριο του μέλλοντος είναι το υδρογόνο. Η βιομηχανία πρέπει να επενδύσει στην καθαρή ενέργεια υπολογίζοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη», υπογράμμισε η CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι μιλώντας στο 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist και του powergame.gr.
Η κ. Γκάλι ανέφερε ότι μέχρι τώρα στην περιοχή έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ και όπως είπε έχουμε το φυσικό αέριο να αντικαθιστά τον λιγνίτη, καθώς το αέριο φέρνει καθαρότερη ενέργεια, θερμαίνει τα σπίτια και χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές.
Όπως είπε η κ. Γκάλι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις στον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση και ευκαιρίες που η βιομηχανία πολλές φορές ψάχνει να είναι οικονομικά βιώσιμες. Κανείς δεν θέλει να επενδύσει χρήματα αν δεν είναι σίγουρος ότι το πρότζεκτ είναι οικονομικά βιώσιμο. Έτσι δημιουργήθηκε ένα οικοσύστημα το οποίο δεν είναι απλώς μεταβατικό, αλλά βιώσιμο και θα έχει και μέλλον. Αυτή είναι η καινούργια προσέγγιση.
«Όλες οι νέες υποδομές μας είναι έτοιμες να μεταφέρουν υδρογόνο στην περιοχή και το οποίο θα είναι, όπως λένε πολλοί, το αέριο του μέλλοντος. Όσον αφορά αυτά υπάρχει το οικοσύστημα που δεν θα δουλέψει αύριο. Οι βιομηχανίες πρέπει να επενδύσουν για το αύριο, θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες να δουν το μέλλον και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σήμερα αλλά και του μέλλοντας παρέχοντας καθαρή ενέργεια για όλους», πρόσθεσε.
Η κα Γκάλι αναφέρθηκε και στο κόστος του ενεργειακού συστήματος. «Βρίσκομαι στον τομέα του αερίου εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά υπάρχουν κρυφά κόστη σε αυτό που ονομάζουμε ευελιξία. Τώρα το φυσικό αέριο παρέχει αυτή την ευελιξία, βλέπουμε ότι σε συνδυασμό με την αιολική ενέργεια παρέχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών. Επίσης στο μέλλον μπορούμε να έχουμε περισσότερες πηγές ενέργειας. Το σύστημα αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμο, αλλά με την αύξηση της αιολικής ενέργειας, μπορούμε να έχουμε περισσότερη ευελιξία, και μετά μπορούμε να έχουμε περισσότερες μπαταρίες και αποθήκευση. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλη επένδυση και μεγάλο το κόστος. Αν θέλουμε να αυξήσουμε αυτή την ευελιξία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το μεγάλο κόστος».