Η Ευρώπη πέτυχε οριακά πέτυχε τον στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο, με ορισμένα κράτη να μην έχουν καταφέρει ωστόσο να γεμίσουν στο επιθυμητό επίπεδο τις αποθήκες τους.
Μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ενέργειας στην περιοχή, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γαλλίας ήταν γεμάτες κατά 35,5% την 1η Φεβρουαρίου σε σύγκριση με τον στόχο του 41% που είχε θέσει η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι χώρες που χάνουν τους στόχους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερο, συμμορφώνονται στον γενικό στόχο της ΕΕ.
Συνολικά, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ βρίσκονταν περίπου στο 53% στις αρχές του μήνα - το χαμηλότερο ποσοστό για αυτή την εποχή του έτους από το 2022 - σε σύγκριση με τον στόχο της Κομισιόν για 50%.
Οι traders παρακολουθούν στενά τα επίπεδα αυτά εν μέσω φόβων ότι η αγορά θα μπορούσε να γίνει πιο "σφιχτή" αυτό το καλοκαίρι, καθώς η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο για να αναπληρώσει τα εξαντλούμενα αποθέματά της. Αυτό καθιστά την αναπλήρωση αποθεμάτων νέα πρόκληση εν όψει του επόμενου χειμώνα, ιδίως καθώς τα futures φυσικού αερίου για το καλοκαίρι διαπραγματεύονται υψηλότερα από εκείνα του επόμενου χειμώνα.
Η ΕΕ των 27 συμφώνησε σε δεσμευτικούς στόχους αποθήκευσης στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης του 2022. Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια τιμωρία κράτους μέλους για μη επίτευξη των στόχων, "μια ουσιαστική και διαρκής απόκλιση" θα μπορούσε να οδηγήσει σε λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Η ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας για τον φετινό χειμώνα δεν τίθεται σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο", σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του γαλλικού υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας.
Ορισμένα μέλη της ΕΕ υπολογίζουν έναν ξεχωριστό χαμηλότερο στόχο που λαμβάνει υπόψη ορισμένες εξαιρέσεις -με βάση την εγχώρια χρήση φυσικού αερίου ή τις εξαγωγές σε άλλες χώρες- αν και δεν δημοσιοποιούν όλοι τα στοιχεία. Για την Ολλανδία, για παράδειγμα, αυτό το όριο της 1ης Φεβρουαρίου βρισκόταν στο 39% σε σύγκριση με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 47%, σύμφωνα με τα στοιχεία της χώρας - με τα αποθεματικά να ανέρχονται στο 37,1%.
Τα ολλανδικά futures, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, υποχωρούσαν κατά 0,1% χαμηλότερα στα 53,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ.