Μενού Ροή
«Οχι» σε πλαφόν τιμών στο φυσικό αέριο λένε οι ευρωπαίοι βιομήχανοι

Αντίθετοι με την ιδέα επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου δηλώνουν οι παράγοντες του ενεργειακού κλάδου στην Ευρώπη, αφότου διάφοροι αξιωματούχοι έφεραν στο τραπέζι την εν λόγω πρόταση ως εργαλείο προστασίας των καταναλωτών σε περιόδους κρίσης.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διαφωνούν με το πλαφόν. Πάντως, η βιομηχανία εξέφρασε προβληματισμούς ενόψει του ενεργειακού σχεδίου που πρόκειται να δημοσιεύσει η Κομισιόν στις 26 Φεβρουαρίου, με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στον βιομηχανικό τομέα και τις προσιτές τιμές ενέργειας. Άλλωστε, το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο και εκτινάχθηκε σε υψηλό διετίας τη Δευτέρα λόγω ανησυχιών για εξάντληση των αποθεμάτων. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση περί πλαφόν έγινε προηγουμένως και πέρυσι στην έκθεση Draghi, η οποία αφορούσε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Εκτός αυτού, όμως, έχει ακουστεί από πολλά επίσημα χείλη ως πιθανό μέτρο προστασίας σε περιόδους κρίσης. 

Η βιομηχανία αντέδρασε σε κάθε σενάριο μέσω επιστολής προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen. «Πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο, αν ανακοινωθεί, μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών και την ασφάλεια της προμήθειας κατά μήκος της ηπείρου», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία φέρει την υπογραφή 11 ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, επενδυτών, ανταλλακτηρίων ενέργειας κ.α.

«Ένα πλαφόν στις τιμές δεν μειώνει την τιμή της ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανοδικές τάσεις στις τιμές και να αυξήσει τη μεταβλητότητα του κόστους στην Ευρώπη», σημειώνει.

Οι τιμές του φυσικού αερίου

Οι ενεργειακές τιμές έχουν μεν υποχωρήσει σημαντικά από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τη μείωση των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία οδήγησαν σε ταχεία μείωση των ενεργειακών αποθεμάτων. Δεδομένου ότι η ζήτηση για αναπλήρωση των αποθεμάτων αναμένεται να είναι υψηλή τους επόμενους μήνες, τα προθεσμιακά συμβόλαια της άνοιξης και του καλοκαιριού διαμορφώνονται επίσης σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς έχουν ανέβει 16% από την αρχή του χρόνου στα 56,7 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η πρόταση στην έκθεση Draghi είναι να περιοριστεί η δυνατότητα κερδοσκοπίας και η υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μπορούν να εφαρμόσουν όρια και «δυναμικά πλαφόν» αν οι τιμές spot ή τα παράγωγα αποκλίνουν σημαντικά από τις παγκόσμιες τιμές.

Ανάμεσα στους επικριτές της πρότασης ήταν και η Eurelectric, η ένωση που αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού, η οποία ζήτησε από την Κομισιόν «να αποφύγει τα κακοσχεδιασμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα» της έκθεσης Draghi. «Από όλες τις ιδέες που κυκλοφορούν για πιο προσιτή ενέργεια, το υπο-οριακό (inframarginal) πλαφόν τιμών είναι πιθανώς η χείριστη», δήλωσε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας της Eurelectric. «Είναι ανεπαρκής, αδύνατο να εφαρμοστεί και καταστροφική για την εμπιστοσύνη των επενδυτών», προσέθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας