Μενού Ροή
Πως μια κρατικοποίηση στη Βόρεια Μακεδονία "ξεκλείδωσε" τον αγωγό φυσικού αερίου με την Ελλάδα

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η Βόρεια Μακεδονία έγινε τελικά ο πλήρης ιδιοκτήτης της εταιρείας φυσικού αερίου GA-MA, καθώς η πετρελαϊκή εταιρεία Makpetrol την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι πούλησε το μερίδιό της στην κρατική εταιρεία ενέργειας.

Σύμφωνα με τη Makpetrol, η συμφωνία έφτασε τα 32,7 εκατομμύρια ευρώ, με τον αγωγό 205 χιλιομέτρων να περιλαμβάνεται στην αξία.

Η συμφωνία τερματίζει μια διαφωνία που διαρκούσε επί μια δεκαετία, μεταξύ της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στη Βόρεια Μακεδονία και του κράτους.

Οι κρατικοί εθνικοί ενεργειακοί πόροι (NER) είναι τώρα ιδιοκτήτης της εταιρείας GA-MA, η οποία ανήκε εν μέρει στη Makpetrol και το κράτος μέχρι τώρα. Η συμφωνία είναι επίσης σημαντική για την κατασκευή της διασύνδεσης φυσικού αερίου με την Ελλάδα, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ιστορία του δικτύου

Μέχρι τώρα, η αποτυχία επίλυσης της ιδιοκτησίας της εταιρείας φυσικού αερίου εμπόδιζε επίσης τη διαδικασία ενίσχυσης της χρήσης φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κοινότητα να απειλεί με κυρώσεις σε πολλές περιπτώσεις.

Η Ευρωπαική Ένωση έπαιξε επίσης ρόλο στην πρόσφατη συμφωνία, η οποία αναμένεται τώρα να επιταχύνει τα σχέδια χρήσης του φυσικού αερίου στην Βόρεια Μακεδονία.

Οι αρχές μπορούν τώρα να στραφούν σε ορισμένες από τις κύριες ενεργειακές προτεραιότητες, όπως να θέσουν σε λειτουργία έναν κύριο αγωγό φυσικού αερίου στο τμήμα μεταξύ των πόλεων Καβαδάρκι και Νεγοτίνο και να παρέχουν συνδέσεις με τους πρώτους καταναλωτές.

Αναμένεται ότι θα τεθούν σε λειτουργία και τα δύο τμήματα του αγωγού (Καβαδάρι-Νεγίτο και Νεγίτο-Μπίτολα), το πρώτο εκ των οποίων θα έχει πρόσθετη παροχή φυσικού αερίου νωρίτερα και το δεύτερο στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Η εταιρεία φυσικού αερίου GA-MA ιδρύθηκε το 2006 με απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και ουσιαστικά από τότε υπήρξε διαφωνία σχετικά με την ιδιοκτησία μεταξύ του κράτους και της Makpetrol, η οποία ως κρατική εταιρεία κατά τη δεκαετία του '90 ξεκίνησε τη διαδικασία αεριοποίησης και έλαβε χρηματοδότηση από το κράτος.

Οι παρεξηγήσεις ξεκαθαρίστηκαν με μια αγωγή που έληξε το 2016 υπέρ του κράτους, όταν ολοκληρώθηκε η διαίρεση του κεφαλαίου κατά 50 τοις εκατό και για τα δύο μέρη. Ωστόσο, χρειάστηκαν άλλα πέντε χρόνια για να επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας