Μενού Ροή
Goldman Sachs: Το παιχνίδι που παίζεται γύρω από την επιστροφή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Γιατί το σενάριο θολώνει, τα κόλπα και η στρατηγική της Ρωσίας

Από όλα τα σενάρια για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου που έχει εξετάσει η Goldman Sachs, το σενάριο της μερικής μόνο επιστροφής των ροών μέσω της Ουκρανίας (40-80 mcm/ημέρα μέσω του σταθμού Sudzha) φαινόταν το πιο πιθανό, όπως σημειώνει. Η επιστροφή στις πλήρεις ροές της Ουκρανίας που υπήρξαν πριν τον πόλεμο (120 mcm/d, συμπεριλαμβανομένων και των δύο διαμετακομιστικών διαδρομών Sudzha και Sokhranivka) είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά δεδομένου του ότι ο αγωγός Sokhranivka είναι στην ουσία κλειστός από τον Μάιο του 2022, ενώ η πιστοποίηση της Γερμανίας του Nord Stream 2 και οι ροές μέσω του πολωνικού αγωγού Yamal είναι ένα πολιτικά δύσκολο εγχείρημα.

Η Goldman Sachs πλέον πιστεύει ότι και το σενάριο της μερικής επανεκκίνησης των ροών μέσω Ουκρανίας αντιμετωπίζει πολύπλοκες προκλήσεις. Ενώ οι συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός έχουν προχωρήσει, οι συνθήκες για οποιαδήποτε σταδιακή ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη φέτος έχουν γίνει λιγότερο ευνοϊκές από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ως αποτέλεσμα πρόσφατων ζημιών στην υποδομή Sudzha της Ουκρανίας και ερωτημάτων που προέκυψαν από πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων.

Η ζημιά πριν μερικές μέρες στον σταθμό μέτρησης αερίου Sudzha ήταν το πρώτο περιστατικό που αναφέρθηκε και που επηρεάζει άμεσα την υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Εκτός από τη μείωση της πιθανότητας επικείμενης επιστροφής ρωσικών ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το περιστατικό ακολούθησαν δηλώσεις του Ρώσου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος τόνισε ότι η διαδρομή Sudzha δεν είναι υπό σύμβαση προς χρήση και ότι το μέλλον της θα εξαρτηθεί από τη «μελλοντική αλληλεπίδραση στην ενέργεια με ευρωπαϊκές χώρες», κάτι το οποίο η Goldman ερμηνεύει ως υπόδειξη ότι η επισκευή της Sudzha μπορεί να εξαρτηθεί από την υπογραφή νέων μακροπρόθεσμων συμφωνιών φυσικού αερίου με ευρωπαίους αγοραστές.

Αν και το αίτημα για μακροπρόθεσμα συμβόλαια μπορεί να έχει οικονομικό νόημα όταν υπάρχουν σημαντικά εμπροσθοβαρή κόστη για την κατασκευή ή την επισκευή υποδομής, αυτό το επιχείρημα θα ήταν πιο επιτακτικό εάν εφαρμοστεί στο κόστος επισκευής των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις στον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, παρά στο αναμφισβήτητα πολύ χαμηλότερο κόστος επισκευής ενός υπέργειου σταθμού μέτρησης, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

«Η ερμηνεία μας για τα σχόλια του Νόβακ είναι συνεπής με αυτό για το οποίο πίεζαν Ρώσοι αξιωματούχοι πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», υπογραμμίζει η Goldman.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, μετά τον περιορισμό των spot πωλήσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2021, το Κρεμλίνο ζήτησε ρητά πρόσθετες μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου με ευρωπαίους αγοραστές καθώς και την πιστοποίηση του Nord Stream 2 από τη Γερμανία.

Εάν οι επισκευές του Sudzha δεν πραγματοποιηθούν ή καθυστερήσουν σοβαρά, ο Nord Stream 2 ενδέχεται να παρουσιαστεί και πάλι από τη Ρωσία ως η καλύτερη επιλογή της Ευρώπης για σταδιακό φυσικό αέριο, αφαιρώντας ουσιαστικά την Ουκρανία από τις διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου, εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα.

Όπως τονίζει η Goldman, πιστεύει ότι η Ρωσία (αύξηση των εσόδων από τις πωλήσεις φυσικού αερίου), η Ουκρανία (έσοδα από τέλη διέλευσης), ειδικά η ΕΕ (φθηνότερο αέριο) και σε μικρότερο βαθμό οι ΗΠΑ (χαμηλότερη εξωτερική βοήθεια) θα επωφεληθούν από την αποκατάσταση τουλάχιστον ορισμένων ροών φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του Νόβακ υπενθυμίζουν στην αγορά ότι τα κίνητρα που ισχύουν επί του παρόντος για αυξημένες ροές ρωσικού φυσικού αερίου δεν είναι καλά ισορροπημένα, με την Ευρώπη να είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγαλύτερος δυνητικός ωφελούμενος από αυτά από ότι η ίδια η Ρωσία.

Τα έσοδα της Ρωσίας από φυσικό αέριο ήταν πάντα πολύ λιγότερο σημαντικά για το εμπορικό της πλεόνασμα έναντι των εσόδων της από το πετρέλαιο. Αντίθετα, η δυνητική πρόσβαση της Ευρώπης σε πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου μπορεί να μειώσει το ενεργειακό της κόστος κατά περισσότερο από 50%, βελτιώνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και μειώνοντας δραστικά τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών, και οδηγώντας τελικά την Ευρώπη σε σημαντικά ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.

Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό η Ρωσία να θέλει κάτι περισσότερο από απλά πρόσθετα έσοδα από φυσικό αέριο προτού αρχίσει να ρέει ξανά φυσικό αέριο στη Βορειοδυτική Ευρώπη, τονίζει η G.S.

Αν και η αμερικάνικη τράπεζα έχει μιλήσει με πολλούς ευρωπαίους βιομηχανικούς χρήστες φυσικού αερίου που θα αγόραζαν ευχαρίστως ρωσικό αέριο επί τόπου εάν έρεε ελεύθερα στη ΒΔ Ευρώπη, δεν έχει ακούσει, όπως επισημαίνει, κανέναν καταναλωτή πρόθυμο να υπογράψει μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη Ρωσία. Υπενθυμίζει ότι οι εταιρείες της ΒΔ Ευρώπης δεν υπέγραψαν νέα συμβόλαια το 2021, παρόλο που πολλές ήταν υπό πίεση καθώς η Ρωσία είχε αρχίσει να περιορίζει τις πωλήσεις φυσικού αερίου. Πιστεύει ότι η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών τώρα θα ήταν ακόμη λιγότερο πιθανή. Επιπλέον, η πολιτική όρεξη της Ευρώπης να αποκαταστήσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου παραμένει περιορισμένη. Η πιθανή παρέμβαση των ΗΠΑ σε τέτοιες διαπραγματεύσεις παραμένει μια πιθανότητα, αλλά η αύξηση του μακροπρόθεσμου μεριδίου του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν θα ωφελούσε τους εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ, οι οποίοι ανταγωνίζονται για την ίδια αγορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας