Μενού Ροή
Ο εικονικός αγωγός LNG που θα παρακάμψει τον Eastmed

της Νεφέλης Ζορμπά

Στο Κάιρο θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, στην οποία οι τρεις χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για το φιλόδοξο project EuroAfrica Interconnector.

Ο Έλληνας υπουργός θα συμμετάσχει στην έκτη υπουργική Σύνοδο του Eastern Mediterranean Gas Forum (EMGF).

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η προμήθεια φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η προμήθεια φυσικού από την Ανατολική Μεσόγειο στα κράτη της κεντρικής Ευρώπης αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο τόσο του Ισραήλ όσο και της Αιγύπτου.

Κατά τις ίδιες πηγές και οι δύο χώρες θεωρούν ότι η Ελλάδα, που λόγω γεωγραφικής θέσης αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων τους.

Ευκαιρία για την Ευρώπη

Η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια της Αιγύπτου και του Ισραήλ να αποκτήσουν μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των τριών κρατών, η οποία ενισχύεται με σταθερά βήματα το τελευταίο διάστημα.

Έμπειροι διπλωμάτες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, τονίζουν ότι τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν ίσως την τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης για διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή που είχαν στείλει στην Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, οι υπουργοί Ενέργειας επτά κρατών και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας τον περασμένο Απρίλιο. Με την επιστολή τους οι υπουργοί της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους υπέρ του αγωγού East Med.

Ο εικονικός αγωγός

Από τότε τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το άκρως φιλόδοξο project του East Med έχουν αλλάξει σημαντικά, με τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους να τάσσονται πλέον υπέρ νέας όδευσης του αγωγού μέσω της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρά εξετάζεται και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός εικονικού αγωγού, για τη μεταφορά LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Η Αίγυπτος διαθέτει δύο εξαγωγικούς τερματικούς σταθμούς στη Νταμιέττα και στο Ίντκου, με συνολική χωρητικότητα 15 δισ. κυβικών μέτρων.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επέκταση των δύο υφιστάμενων terminals προκειμένου να μπορούν να δέχονται φυσικό αέριο για υγροποίηση και από τα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται το Ισραήλ, προκειμένου στη συνέχεια να εξάγονται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας