Μενού Ροή
Τα ανατολίτικα παζάρια του Αλεξέι Μίλερ (της Gazprom) και οι ανακοινώσεις με νόημα

Τρεις και τέταρτο το απόγευμα ώρα Ρωσίας ο κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom και ο "πολύς" επικεφαλής της Αλεξέι Μίλερ, γνωστοποίησε την συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία που είχε επικεφαλής τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στην λιτή ανακοίνωση διατράνωνε ότι το αέριο που έχει στείλει στην Ελλάδα στο 11μηνο του 2021, φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ξεπερνώντας το σύνολο των παραδόσεων του 2020.

Δύο ώρες μετά στις πέντε και τέταρτο, η Gazprom εξέδιδε ένα πανομοιότυπο δελτίο τύπου, αυτή τη φορά μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούιτσιτς. Σε αυτό τόνιζε ότι στο 11μηνο έχει παραδώσει φυσικό αέριο στην Σερβία αυξημένο κατά 57% σε σχέση με το σύνολο του 2020.

Παρατηρώντας προσεχτικά τις ανακοινώσεις της Gazprom των τελευταίων ημερών διαπιστώνει κανείς, ότι εκπρόσωποι σημαντικών χωρών της Ευρώπης, έχουν στήσει ουρά, προκειμένου να διερευνήσουν τις διαθέσεις του Ρώσου επιχειρηματία ενόψει των προμηθειών της νέας χρονιάς.

Σε αυτό το κλίμα πλειστηριασμού φιλορωσικών διαπιστευτηρίων η ελληνική αποστολή ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη. Όσο στο ορατό μέλλον δε διαφαίνεται εναλλακτική πηγή ενέργειας που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την GAZPROM ως βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου για την Ευρώπη και την Ελλάδα, ο Αλεξέι Μίλερ θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος πανευρωπαικού μονοπωλίου.

Αν προστεθεί σε αυτή την κατάσταση και το πολιτικό κλίμα, εν μέσω φημών περί νέας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά και οι τελευταίες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, τότε γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολη είναι η δυνατότητα διαπραγμάτευσης για καλύτερες τιμές, που θα ανακούφιζαν σημαντικά την ελληνική οικονομία.

Στους ευνοημένους η Τουρκία

Μεταξύ των ανακοινώσεων της Gazprom των τελευταίων ημερών περιλαμβάνεται και μια πανηγυρική, επισημαίνοντας ότι αύξησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε 171,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που είναι υψηλότερο από το ποσοστό για την ίδια περίοδο του 2020 κατά 6,6% (ή κατά 10,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Συγκεκριμένα, στους ωφελημένους της Gazprom ξεχωρίζει η Τουρκία, με αύξηση στις προμήθειες κατά +83,7%.

Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται και πολλές δυτικοευρωπαικές χώρες όπως η Γερμανία (+16,8%) και η Ιταλία (+19,5%).

Ορισμένες Βαλκανικές όπως η Ρουμανία (+221,8%), η Σερβία (+85,8%), Σλοβενία (+53,9%) και η Βουλγαρία ( +43,%). Φυσικά η Πολωνία (+7,5%). Ενώ μεταξύ των χωρών με αξιοσημείωτη αύξηση των παραδόσεων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα με +12,2%.

Διαλαλεί τις αυξήσεις παραδόσεων

Όπως αναφέρει η Gazprom, με βάση τα αποτελέσματα για το δεύτερο εξάμηνο του Νοεμβρίου, χώρες παραδόσεων όπως η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Ελβετία, η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν πλέον ενταχθεί στη λίστα των χωρών (Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία) των οποίων οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom ήδη υπερβαίνουν το σύνολο του 2020.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia επίσης συνεχίζουν να αυξάνονται. Από τις 2 Νοεμβρίου, οι προμήθειες ξεπερνούν τις καθημερινές συμβατικές υποχρεώσεις της Gazprom κατά περισσότερο από το ένα τρίτο κάθε μέρα, όπως ζητά η Κίνα. Στις 21 Νοεμβρίου, η ημερήσια αύξηση των προμηθειών έφτασε στο ρεκόρ 35,8%.

Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe, τα λειτουργικά αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης υστερούσαν σε σχέση με το περσινό επίπεδο κατά 23,4 τοις εκατό (ή κατά 20,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) στις 29 Νοεμβρίου.

Επιμένει ότι στέλνει πολύ αέριο

"Πάνω από το 18% του αερίου που εγχύθηκε κατά τη θερινή περίοδο έχει ήδη αποσυρθεί από τις εγκαταστάσεις".

Σύμφωνα με την Gazprom, κατά τις περιόδους από 16 έως 18 Νοεμβρίου και από 23 έως 25 Νοεμβρίου, τα καθημερινά ρεκόρ για απόσυρση φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις UGS της Ευρώπης καταρρίφθηκαν, σημειώνοντας ιστορικά υψηλά για αυτές τις ημερομηνίες σε πολλά χρόνια παρατήρησης.

Η Gazprom, παρά τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη εκτοξεύοντας τις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου, επιμένει ότι συνεχίζει να διοχετεύει το φυσικό της αέριο σε πέντε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις UGS.

"Τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις UGS της Ουκρανίας είναι 38,7% (ή 10,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) κάτω από το επίπεδο του περασμένου έτους και πλησιάζουν ήδη το ποσοστό που καταγράφηκε στην αρχή της περιόδου έγχυσης".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας