Μενού Ροή
FSRU-Alexandroupolis
Πώς το FSRU Αλεξανδρούπολης διαφοροποιεί το ενεργειακό προφίλ της Ελλάδας

Την ισχυρή επίδραση του πλωτού γίγαντα της Αλεξανδρούπολης (FSRU) στο ενεργειακό DNA της χώρας μας καταδεικνύει σχετική ανάλυση του ΙΕΝΕ που στέκεται στην διαφοροποίηση της δομής του ελληνικού ενεργειακού συστήματος με την έναρξη, από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας FSRU.

Η πλωτή μονάδα υγροποιημένου LNG στοχεύει να διασφαλίσει, μαζί με την αντίστοιχη της Ρεβυθούσας, την σταδιακή απεξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο, διόλου εύκολο εγχείρημα με δεδομένο το γεγονός πως το ρωσικό αέριο, για την ώρα, είναι φθηνότερο.

Η επένδυση που ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ ενδυναμώνει τον στρατηγικό ρόλο της Bόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης, προσφέρει εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτονομία, σε μία περίοδο αβεβαιότητας με τις γεωπολιτικές ισορροπίες να διαταράσσονται συνεχώς.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης διαχειρίζεται και λειτουργεί η Gastrade. Πρόκειται για εταιρεία με μετόχους, που κατέχουν από 20% ο καθένας, την κυρία Ελμίνα Κοπελούζου, την Gaslog, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz (Διαχειριστής του βουλγαρικού συστήματος φυσικού αερίου) και τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου).

Το έργο καθιστά την Αλεξανδρούπολη ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της πόλης και τονώνοντας την τοπική οικονομία και απασχόληση.

«Γέφυρα» μεταφοράς αερίου… με το βλέμμα στο Κίεβο

Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης αποτελείται εκτός από το FSRU, από ένα υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέει το FSRU με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και μέσω αυτού θα παραδίδει φυσικό αέριο εκτός από την Ελλάδα και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά, καθώς και την Ουγγαρία και Σλοβακία στα δυτικά. Η πλωτή μονάδα διαθέτει τεχνολογία αιχμής, με μέγιστη δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Ήδη 14 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες συμμετέχουν εμπορικά στο έργο δεσμεύοντας σχεδόν το σύνολο της δυναμικότητας του με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2030 ενώ παράλληλα συνεχώς εκδηλώνεται ζωηρό ενδιαφέρον από παίκτες με ισχυρό εκτόπισμα στο ενεργειακό πεδίο.

Η Alexandroupoli  με ισχυρό γεωστρατηγικό εκτόπισμα

 Η γεωστρατηγική, γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία του έργου είναι κάτι παραπάνω από προφανής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο – κλειδί της Βόρειας Ελλάδας (και ειδικά της Αλεξανδρούπολης) στο σκληρό ενεργειακό πόκερ.

Το project ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, συμβάλλοντας στην ενεργειακή διαφοροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η υποδομή κατέχει τον ρόλο μίας εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού της Ελλάδας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην εντεινόμενη προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Φορτία από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες παραγωγούς LNG θα φτάνουν με δεξαμενόπλοια στο FSRU της πρωτεύουσας του Έβρου, όπου και οι ποσότητές του θα μεταγγίζονται σε αυτό και στη συνέχεια μέσω του ΕΣΦΑ και του IGB (ελληνοβουλγαρικός αγωγός) θα μεταφέρονται στις αγορές των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Πολύ σκληρό για να πεθάνει το φυσικό αέριο…

Σε κάθε περίπτωση, παρά την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας, ο ρόλος του ακριβότερου, σε σχέση με φωτοβολταϊκά και αιολικά, φυσικού αερίου, παραμένει καίριος για την διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών, γεγονός που εξηγεί σε ένα βαθμό και το άλμα των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, το μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή τον περασμένο Οκτώβριο χαρακτηρίστηκε από ισχυρή συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, συνεισφέροντας στα επίπεδα του 58% και 39% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 19%. Ειδικότερα, το μερίδιο του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο του 2024 ήταν στο 39%, από το 38% τον Οκτώβριο του 2023, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 58% τον περασμένο Οκτώβριο από το 39% τον Οκτώβριο του 2023.

Η συνεισφορά των εισαγωγών LNG, μέσω των δύο πλέον σημείων εισόδου της χώρας (Αγία Τριάδα και Αμφιτρίτη), διαμορφώθηκε στο 34% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου τον περασμένο Οκτώβριο.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημαντική εξέλιξη για τα σημεία εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα αποτέλεσε η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του τερματικού FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη την 1η Οκτωβρίου 2024, γνωστό πλέον ως ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας