Η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, χάνει πρόσθετες ρωσικές προμήθειες από τις καθυστερήσεις στον αγωγό Nord Stream 2, δήλωσε την Παρασκευή κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος.
Όπως μεταδίδει το Reuters o αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που επένδυσαν στο έργο -το οποίο αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών της Γερμανίας και της ΕΕ- θα μπορούσαν να ζητήσουν επιπλέον πόρους φυσικού αερίου, πέραν των μακροπρόθεσμων συμβολαίων τους.
"Κατά τη γνώμη μου, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ενδιαφέρονται πολύ για την έναρξη λειτουργίας του έργου, ενώ οι εταιρείες, οι οποίες συμμετέχουν σε αυτό, θα μπορούσαν να έχουν υποβάλει πρόσθετα αιτήματα στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβολαίων για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού", δήλωσε ο Νόβακ στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.
Ο Nord Stream 2, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, έχει αντιμετωπίσει την αντίσταση των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ουκρανίας, οι οποίες λένε ότι θα αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στην ήπειρο.
Το έργο έχει επίσης γίνει κεντρικό σημείο σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εν μέσω εντάσεων για την Ουκρανία.
Ο Νόβακ δήλωσε ότι αναμένει πως ο Nord Stream 2 θα λάβει έγκριση στα μέσα του 2022.
Δυτικοί εταίροι του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom στο έργο είναι η γερμανική Uniper και η Wintershall Dea της BASF, η διεθνής πετρελαϊκή Shell, η αυστριακή OMV και η γαλλική Engie.
Αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και εμπειρογνώμονες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι καθυστερεί τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την πιστοποίηση του Nord Stream 2. Η Ρωσία έχει αρνηθεί κάτι τέτοιο, ενώ ορισμένοι βασικοί αγοραστές έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν ζητήσει πρόσθετες προμήθειες.
Ο Νόβακ δήλωσε επίσης ότι τα λάθη των Ευρωπαίων πολιτικών κατά τη διεξαγωγή της ενεργειακής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων για την περικοπή των μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας φυσικού αερίου προς όφελος της spot αγοράς, ήταν μερικοί από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου.
Ο αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη που συνήθως στέλνει ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη λειτούργησε σε αντίστροφη λειτουργία για τέταρτη ημέρα την Παρασκευή, όπως έδειξαν τα στοιχεία του γερμανικού διαχειριστή δικτύου Gascade, στέλνοντας καύσιμα από τη Γερμανία στην Πολωνία.