Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κ. Ξιφαράς
Συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας Gazprom για τις τιμές φυσικού αερίου - Πως έκαναν πίσω οι Ρώσοι - Πως επηρεάζεται η έκπτωση στα νοικοκυριά

Σε συμφωνία για τους νέους όρους προμήθειας και τιμολόγησης του φυσικού αερίου που θα αγοράζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας από την Gazprom, κατέληξε, η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης αερίου.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών εξασφαλίζει την συνέχιση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο που παρέχει τους τελευταίους μήνες προς τα νοικοκυριά η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και αφού μεσολάβησε το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Σότσι όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στην Αγία Πετρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον ισχυρό άνδρα της ρωσικής εταιρείας Αλεξέι Μίλερ, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών αμβλύνθηκαν.

Η Ρωσική υποχώρηση

Η Gazprom που είχε προσέλθει στην συζήτηση με στόχο την πλήρη σύνδεση της τιμής του αερίου με τις τιμές της Ολλανδικής πλατφόρμας TTF, υποχώρησε στο 80% TTF και το 20% να παραμείνει συνδεδεμένο με τις τιμές του αργού πετρελαίου.

Η συμφωνία, που επετεύχθη μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνου Ξιφαρά και των Ρώσων, θεωρείται επίσης σημαντική:

  • Λόγω της διαρκειάς της καθώς θα φτάνει έως το 2026 και
  • Λόγω των ποσοτήτων καθώς θα εξασφαλίζει σε αυτό το διάστημα σταθερές ποσότητες εισαγωγής ανάλογες του 2021.

Όλα αυτά υλοποιήθηκαν παρά την επιδίωξη της ρωσικής εταιρείας για μείωση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων που απορροφά η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως αντιστάθμισμα για τον περιορισμό του δείκτη TTF στον υπολογισμό της τιμής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Σε συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική αγορά κατέληξαν χθες  οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom σε εταιρικό επίπεδο.

Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026,  εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.

Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι: «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.»

Η Gazprom πανηγυρίζει

Την ίδια στιγμή η Gazprom αν και το 2021 παρέδωσε προς τους βασικούς της πελάτες μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το 2019 και το 2018, έσπευσε με πανηγυρική ανακοίνωση να δηλώσει την αύξηση των εξαγωγών της προς την Ευρώπη, την Τουρκία και την Κίνα σε σχέση με το 2020.

Συγκεκριμένα, η Gazprom παρέδωσε 185,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στους κύριους πελάτες της στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Κίνας και της Ευρώπης, εξαιρουμένων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Μίλερ σε δήλωσή του την Κυριακή.

Αυτό είναι 3,2% πάνω από τα επίπεδα του 2020, αλλά χαμηλότερο από το 2018 και το 2019, που ήταν περίπου 200 δισ. κυβικά μέτρα.

Οι παραδόσεις προς την Ευρώπη και την Τουρκία ήταν περίπου 177 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg News και της BCS Global Markets που βασίζονται στα στοιχεία της Gazprom. Το νούμερο αυτό υπολείπεται των προβλέψεων της Gazprom για εξαγωγές προς την Ευρώπη και την Τουρκία ύψους έως και 183 δισ. κυβικών μέτρων.

Πρόκειται για μια πρόβλεψη στην οποία η εταιρεία επέμενε από την άνοιξη και την οποία διατήρησε ως τα τέλη Οκτωβρίου, ακόμη και όταν η Ευρώπη ζητούσε περισσότερες προμήθειες.

Πηγή: Bloomberg

Οι εξαγωγές της Gazprom έχουν ελεγχθεί στενά, καθώς οι περιορισμένες προμήθειες στην Ευρώπη έστειλαν τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ. Με τον χειμώνα να έχει μπει και τα αποθέματα της περιοχής να είναι επικίνδυνα χαμηλά, η ρωσική εταιρεία στέλνει μόνο τόσο φυσικό αέριο στους πελάτες της ΕΕ όσο υποχρεούται βάσει των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, και εδώ και μήνες δεν έχει προσφέρει φορτία spot.

Δεν είναι σαφές γιατί η Gazprom ήταν απρόθυμη να προσφέρει spot φορτία στην Ευρώπη. Ενώ η εταιρεία έχει επισημάνει την πτώση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των περιφερειακών τιμών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ο Ρώσος παραγωγός τα παρακρατεί σκόπιμα για να επιταχύνει τις εγκρίσεις για τον επίμαχο αγωγό Nord Stream 2.

Αύξηση της παραγωγής

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom για το 2021 έφτασε τα 514,8 δισ. κυβικά μέτρα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Η ημερήσια παραγωγή του Δεκεμβρίου ήταν κατά μέσο όρο 1,523 δισ. κυβικά μέτρα, η υψηλότερη από το 2013 για τον συγκεκριμένο μήνα.

Με τις ρωσικές εξαγωγές από αγωγούς προς τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να έχουν περιοριστεί τον Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον φυσικού αερίου παρέμεινε στο εσωτερικό της χώρας, καθώς τις τελευταίες ημέρες του έτους επικράτησαν ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας