Μενού Ροή
Στον FSRU της Αλεξανδρούπολης ποντάρει η Γερμανία για την προμήθεια φυσικού αερίου παρακάμπτοντας την Ρωσία

Την ώρα που πυκνώνουν οι ευρωπαικές επαφές με χώρες όπως το Κατάρ, το Αζερμπαιτζάν και η Νορβηγία για την διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, οι σταθμοί υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου με πρώτο αυτόν της Αλεξανδρούπολης, αποκτούν στρατηγικό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ειδικό ενδιαφέρον για τον υπό κατασκευή σταθμό στην Αλεξανδρούπολη. Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt «εν μέσω της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο αριθμός των τερματικών σταθμών υγραερίου αυξάνεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ανακοίνωσε τώρα ότι θα κατασκευάσει ένα δεύτερο σταθμό άφιξης LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Αλεξανδρούπολη. Το εργοστάσιο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023, θα κατασκευαστεί με επιδοτήσεις ύψους 167 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και από την ΕΕ».

Κάντο όπως η Ελλάδα

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστηρίζει τώρα σχέδια, ανάλογα των ελληνικών, για την κατασκευή «ενός ή περισσότερων» τερματικών σταθμών LNG στη Γερμανία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα σχέδια για μεγαλύτερη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης αποκτούν μια δυναμική.

Και το υγροποιημένο φυσικό αέριο που ψύχεται στους μείον 160 βαθμούς σε ειδικά δεξαμενόπλοια, παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον βιομηχανικό σύνδεσμο Gas Infrastructure Europe σημειώθηκε νέο ρεκόρ παράδοσης τον Ιανουάριο, με περισσότερα από δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ έχουν μειωθεί στην Ασία.

Οι συζητήσεις

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι συνομιλίες για αναζήτηση νέων ή αυξημένων προμηθειών φυσικού αερίου. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, οι συζητήσεις με στόχο τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Για παράδειγμα με τη Νορβηγία οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά γίνονται συζητήσεις και με το Κατάρ.

Η συνομιλία που είχε την περασμένη εβδομάδα η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Εμίρη του Κατάρ, συνεχίστηκε σήμερα στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον με τον Υπουργό Ενέργειας του Κατάρ.

Επιπλέον, η Επίτροπος Ενέργειας θα επισκεφθεί στις 4 Φεβρουαρίου το Αζερμπαϊτζάν για το συμβούλιο ενέργειας που αφορά το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ, με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Ενέργειας και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας