Μενού Ροή
Δεύτερη ευκαιρία για τον EastMed: Ο ρόλος της Τουρκίας

Οι δραματικές εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία και η εκπεφρασμένη βούληση της Ευρώπης να διακόψει οριστικά την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν επαναφέρει με δυναμικό τρόπο τη συζήτηση για το ενδεχόμενο υλοποίησης του αγωγού EastMed.

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχε παγιωθεί η άποψη ότι το έργο είχε παραπεμφθεί στις καλένδες, ειδικά μετά το πολυσυζητημένο non paper από το State Department τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με το οποίο ο EastMed δεν είναι οικονομικά βιώσιμος και δεν συνάδει με την πράσινη μετάβαση.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ξέφρενο ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως αλλάζουν τους συσχετισμούς και αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για τον αγωγό.

Ο επικεφαλής της Chevron

Η αρχή έγινε πριν από λίγες ημέρες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chevron, Michael Wirth, να αναφέρει στο ενεργειακό συνέδριο CERAweek, ότι η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη επαναφέρει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του EastMed.

Τη σκυτάλη πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της Edison, Nicola Monti, ο οποίος τόνισε ότι το ενδεχόμενο υλοποίησης του φιλόδοξου έργου των 6 δισ. ευρώ πρέπει να εξεταστεί ξανά, διότι αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική επιλογή για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα σημειώνεται κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα καθώς εξετάζονται ξανά οι επιλογές της χώρας μας αναφορικά με τον αγωγό EastMed.

Ανησυχία για την Τουρκία

Κατά τις ίδιες πηγές, η κινητικότητα οφείλεται και στην αυξανόμενη ανησυχία για τις προθέσεις της Τουρκίας, η οποία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για τον αγωγό. Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 17 Ιανουαρίου.

«Το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σχολιάζοντας την απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από τον EastMed. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να ξεκινήσει ξανά συνομιλίες με το Ισραήλ προκειμένου να εξεταστούν τρόποι μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Leviathan στην Ευρώπη.

Ο προβληματισμός στην Αθήνα έχει ενταθεί, καθώς έπειτα από μία μακρά περίοδο άσχημων σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, σε εξέλιξη βρίσκεται μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, έστω και διστακτική από την πλευρά του Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα την Τετάρτη ο ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία τα τελευταία 15 έτη.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Tayyip Erdogan τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτει η χώρα του σε μεγάλα έργα ενέργειας. Όπως ανακοίνωσε, το επόμενο διάστημα θα επισκεφθούν το Ισραήλ οι υπουργοί Εξωτερικών και Φυσικών Πόρων.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει στο Ισραήλ ότι το φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Leviathan θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος θα συνδέεται με τον αγωγό Trans-Anatolian Pipeline, που αποτελεί το τμήμα του TAP που διασχίζει την Τουρκία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας