Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου τους για να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα και να παρέχουν ένα «μαξιλάρι» προστασίας από τους κλυδωνισμούς του εφοδιασμού, θα πουν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ να συμφωνήσουν την περασμένη εβδομάδα να μειώσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, μεταξύ άλλων με την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, η πλήρης σταδιακή κατάργηση θα πάρει χρόνια, οπότε οι χώρες σχεδιάζουν επίσης μέτρα για να μετριάσουν τις πιθανές διαταραχές στον εφοδιασμό από τη Ρωσία, η οποία παρέχει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ, το 27% των εισαγωγών πετρελαίου και το 46% των εισαγωγών άνθρακα.
«Η αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα συντονίσουν επειγόντως τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν επαρκή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα», αναφέρεται σε σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, το οποίο είδε η EURACTIV.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μέχρι τον επόμενο μήνα κανόνες που θα απαιτούν από τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίζουν συλλογικά ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου θα είναι τουλάχιστον κατά 90% γεμάτες μέχρι την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους. Το σχέδιο δήλωσης των ηγετών της ΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα «προωθήσουν» την εν λόγω πρόταση.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ είναι σήμερα γεμάτες κατά 26%.
Με τις υψηλές τιμές της ενέργειας να ανεβάζουν τους λογαριασμούς για τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από το κόστος.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα μετά την εισβολή. Αυτή η εκτίναξη των τιμών ακολούθησε μήνες ήδη υψηλού ενεργειακού κόστους, το οποίο οι περισσότερες χώρες της ΕΕ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με έκτακτες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.
Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τον Μάιο ένα λεπτομερές σχέδιο για τις χώρες της ΕΕ ώστε να εγκαταλείψουν το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα έως το 2027. Ένα αρχικό σχέδιο, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, περιελάμβανε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και τριπλασιασμό της αιολικής και ηλιακής ενεργειακής ικανότητας της ΕΕ έως το 2030.
Αλλά ενώ οι χώρες της ΕΕ έχουν συσπειρωθεί πίσω από τον στόχο της εγκατάλειψης των ρωσικών ορυκτών καυσίμων, διχάζονται ως προς το αν θα επιβάλουν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βασίζονται λιγότερο στα ρωσικά καύσιμα, απαγόρευσαν τις εισαγωγές τους την περασμένη εβδομάδα.
Η Γερμανία και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που αντιτίθενται στις κυρώσεις, οι οποίες, όπως λένε, θα προκαλούσαν οικονομική ζημία. Οι υποστηρικτές από την άλλη, όπως η Πολωνία και η Λετονία, λένε ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που στέλνει η Ευρώπη στη Ρωσία καθημερινά για ενεργειακές προμήθειες στην ουσία χρηματοδοτούν τον πόλεμο.