Μενού Ροή
Βόμβα Πούτιν: Κόβει για μια εβδομάδα η Gazprom το αέριο προς την Ελλάδα για λόγους ..συντήρησης του Turk Stream

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά την απόφαση των Ρωσικών αρχών να κόψουν την ροή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα επικαλούμενες ανάγκες συντήρησης του βασικού αγωγού.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της ετήσιας προγραμματισμένης συντήρησης του Turk Stream, από αύριο 21 Ιουνίου και μέχρι τις 27 Ιουνίου θα διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου της Gazprom.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το γεγονός αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Η τροφοδοσία της χώρας θα συνεχιστεί με LNG, υπάρχουν υψηλά αποθέματα, αλλά και μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού.

Η ανακοίνωση

Ο αγωγός TurkStream των ΗΠΑ, 31,5 δισεκατομμυρίων m3/έτος, που περνάει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, πρόκειται να κλείσει στις 21 Ιουνίου για μια εβδομάδα επισκευών, δήλωσε η Gazprom, περιορίζοντας περαιτέρω τη δυνατότητα μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σε ανάρτησή της στο κανάλι Telegram στις 18 Ιουνίου, η Gazprom ανέφερε ότι η αναστολή της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω TurkStream είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Μία από τις δύο συμβολοσειρές της TurkStream 15,75 δισεκατομμυρίων m3/έτος εξυπηρετεί την τουρκική αγορά, ενώ η δεύτερη εισέρχεται στη Βουλγαρία μέσω Strandzha.

Από εκεί, το φυσικό αέριο αποστέλλεται συνήθως στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βοσνία και την Ουγγαρία.

Ωστόσο, η Gazprom διέκοψε τις πωλήσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία στα τέλη Απριλίου, λόγω της άρνησης της Σόφιας να συμμορφωθεί με ένα διάταγμα του Κρεμλίνου σχετικά με αγοραστές σε «μη φιλικές» χώρες να πραγματοποιούν πληρωμές φυσικού αερίου σε λογαριασμούς στη Gazprombank, για μετατροπή σε ρούβλια και στη συνέχεια μεταφορά στη Gazprom.

Η ικανότητα διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχει μειωθεί λόγω των περιορισμών στον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, όπου η Gazprom είπε ότι οι τεχνικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας της Siemens να επιστρέψει τον εξοπλισμό που στάλθηκε για επισκευή, έχουν περιορίσει τη μεταφορική ικανότητα κατά 60%. Στη συνέχεια, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία ανέφεραν όλες μειώσεις στη ροή φυσικού αερίου και η κυβέρνηση στο Βερολίνο ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, δεδομένου ότι η διακοπή συνέπεσε με τις τρεις χώρες να εγκρίνουν την προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας