Η νέα περιφερειακή ομάδα εργασίας με έδρα την Πράγα για την Κεντρική Ανατολή, η οποία συστάθηκε στο πλαίσιο της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, θα εντοπίζει τα σημεία συμφόρησης στην προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή και θα προτείνει επείγουσες λύσεις.
Στην ομάδα εργασίας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συμμετέχουν εννέα χώρες της ΕΕ – Αυστρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία – καθώς και η Ουκρανία και η Μολδαβία. Θα συμπροεδρεύει η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο του 2022.
«Από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, υποστηρίζουμε τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τη δίκαιη ανακατανομή του φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ ως έναν από τους τρόπους για να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Jozef Síkela την Τρίτη (28 Ιουνίου) κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης της ειδικής ομάδας.
«Αυτό θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε καλύτερη διαπραγματευτική θέση στην απόκτηση ενεργειακών πόρων από τρίτες χώρες», πρόσθεσε.
Ο κύριος στόχος της ομάδας εργασίας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τις επόμενες εβδομάδες είναι να προετοιμάσει από κοινού ένα σχέδιο δράσης που θα εντοπίζει τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και θα προτείνει λύσεις. Το σχέδιο δράσης θα προωθηθεί στη συνέχεια σε μια ειδικά συσταθείσα ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή του.
Η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη συγκέντρωση της ζήτησης φυσικού αερίου, στο συντονισμό της χρήσης των ενεργειακών υποδομών, στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς εταίρους και στην προετοιμασία για κοινές αγορές φυσικού αερίου και υδρογόνου. Θα αποτελείται από διάφορους περιφερειακούς κόμβους. Η περιφερειακή ομάδα εργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συστάθηκε τον Μάιο του 2022, ακολουθούμενη από τον κλάδο της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης. Θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες εργασίας, όπως η Βορειοδυτική, η Νοτιοδυτική και η Βαλτική.
Πηγή: euractiv.gr