Η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 σταμάτησε τη Δευτέρα καθώς ξεκίνησε η προγραμματισμένη περίοδος συντήρησης 10 ημερών. Το ερώτημα είναι: Θα ξαναρχίσουν τότε οι ροές;
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για να τροφοδοτήσει την οικονομία της που βασίζεται στις εξαγωγές και να κρατήσει τα σπίτια ζεστά.
Αλλά το έθνος προετοιμάζεται για μια πιθανή πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών, εάν η Μόσχα εντείνει τη χρήση φυσικού αερίου ως οικονομικό όπλο κατά της Δύσης, ενώ διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.
Ήδη από πέρυσι, οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου επιβραδύνθηκαν ακόμη περισσότερο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 τον περασμένο μήνα και το Βερολίνο πέρασε στο δεύτερο από τα τρία στάδια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια.
Στελέχη του κλάδου και οικονομολόγοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα τα πάει η Γερμανία τους επόμενους μήνες και μετά, και πού είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.
Η Γερμανία είναι γνωστή για τα αυτοκίνητά της, αλλά τομείς που ενδέχεται να πληγούν περισσότερο είναι επίσης οι βιομηχανίες γυαλιού και χημικών.
Έξι ωστόσο τομείς θα πληγούν περισσότερο. Συγκεκριμένα
1. Ο αγωγός Nord Stream 1 από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας είναι η πιο σημαντική απευθείας οδός φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Πριν από την έναρξη της συντήρησης, οι ροές είχαν ήδη μειωθεί στο 40% της χωρητικότητας, με τη Ρωσία να αναφέρει προβλήματα με τους στρόβιλους και τις κυρώσεις. Υπάρχει ανησυχία ότι μετά την περίοδο συντήρησης ο αγωγός κλείνει οριστικά. Σε αυτή την περίπτωση, τα υπόγειες αποθήκες δεν θα γεμίσουν εγκαίρως για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, η οποία απέχει μόλις τρεις μήνες.
2. Δεν είναι μόνο η Γερμανία. Οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη περιορίζονται επίσης μέσω δρομολογίων που συνδέουν τη Ρωσία με τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστρία μέσω Ουκρανίας και σε άλλη διαδρομή μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας.
3. Το λιγότερο φυσικό αέριο και τα ανώτατα όρια στις τιμές για τους καταναλωτές έχουν πιέσει τους προμηθευτές ενέργειας όπως η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper, η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για μια πιθανή διάσωση. Τα δεινά της Uniper είναι μέχρι στιγμής το πιο ζωντανό παράδειγμα της επίδρασης του πολέμου στην εταιρική Γερμανία.
4. Η γερμανική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει τιτάνες όπως η Volkswagen και η Siemens, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου, αλλά τα μισά νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο δεν είναι πολύ πίσω. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης λένε ότι τα σπίτια πρέπει να έχουν προτεραιότητα, εάν το κράτος αναγκαστεί να κάνει δελτίο, παράλληλα με τα νοσοκομεία και τις βασικές υπηρεσίες, αλλά υπάρχουν επίσης εκκλήσεις να γίνουν τα νοικοκυριά μέρος των προγραμμάτων αποταμίευσης.
5. Στις βιομηχανίες που καταναλώνουν αέριο για τις διεργασίες τους, ο χημικός τομέας της Γερμανίας είναι ο μεγαλύτερος μόνος καταναλωτής. Σύμφωνα με τον Moody's, η BASF από μόνη της χρησιμοποιεί το 4% του φυσικού αερίου της Γερμανίας στις εγκαταστάσεις της στο Ludwigshafen. «Σε ένα σενάριο μειωμένης διαθεσιμότητας φυσικού αερίου, οι ευρωπαίοι παραγωγοί χημικών ουσιών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον δύο χειμώνες με περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου», ανέφερε η Moody's σε ερευνητικό σημείωμα, προσθέτοντας ότι το κόστος θα αυξηθεί επίσης.
6. Στο πιο ζοφερό σενάριο, η πλήρης διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου θα μπορούσε να κοστίσει στη Γερμανία το 12,7% της οικονομικής απόδοσης το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τη βαυαρική ένωση βιομηχανίας vbw. Αυτό θα μεταφραστεί σε 193 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικές οικονομικές απώλειες.
Η Γερμανία μπορεί να φημίζεται για τα αυτοκίνητά της, αλλά οι βιομηχανίες που βλέπουν τις δραστηριότητές τους να περιορίζονται περισσότερο από την έλλειψη αερίου περιλαμβάνουν το γυαλί, τον σίδηρο και τον χάλυβα, τα κεραμικά, τα τρόφιμα και την εκτύπωση, με τεράστιες επιπτώσεις σε άλλους τομείς.