Μενού Ροή
Νέο σοκ στην αγορά φυσικού αερίου από την απόφαση της Gazprom να διακόψει ξανά την τροφοδοσία λόγω ..συντήρησης

Νέο σοκ προκαλεί στην Ευρώπη και τις αγορές η ανακοίνωση της Gazprom PJSC ότι θα σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του κεντρικού αγωγού της για τρεις ημέρες, συμπιέζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 9% αφού ο Ρώσος παραγωγός είπε ότι δεν θα στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου λόγω συντήρησης. Το έργο θα περιλαμβάνει τον μόνο λειτουργικό στρόβιλο που μπορεί να αντλεί αέριο στη ζεύξη.

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου βρισκόταν στα άκρα εδώ και μήνες καθώς η Ρωσία μείωσε προοδευτικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού, πιο πρόσφατα σε μόλις 20% της χωρητικότητας. Η Gazprom επικαλέστηκε προβλήματα με τους στρόβιλους, αλλά οι ευρωπαίοι πολιτικοί επιμένουν ότι οι περιορισμοί έχουν πολιτικά κίνητρα, καθώς η Ρωσία ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το κλείσιμο θα συμβεί ακριβώς τη στιγμή που η Γερμανία σπεύδει να γεμίσει χώρους αποθήκευσης σε χωρητικότητα τουλάχιστον 95% έως τον Νοέμβριο. Αυτό εξακολουθεί να μην εγγυάται ότι θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα, εάν η Ρωσία διακόψει την προμήθεια, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας. Η Ρωσία περιορίζει επίσης τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Οι περιορισμένες προμήθειες από την Gazprom

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, ο αγωγός έκλεισε για 10 ημέρες για ετήσια συντήρηση και πολλοί φοβούνταν ότι οι προμήθειες δεν θα ξαναρχίσουν καθόλου.

Η δήλωση της Gazprom «θα αντιμετωπιστεί με μια τεράστια πρέζα αλατιού από την αγορά, καθώς θα είναι έντονες οι ανησυχίες ότι ο σωλήνας δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία είτε εγκαίρως είτε καθόλου», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στο ICIS. στο Λονδίνο. «Η ανακοίνωση αργά την Παρασκευή πιθανότατα θα στηρίξει τις τιμές του φυσικού αερίου ακόμη περισσότερο όταν οι αγορές ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα».

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη περίοδο εβδομαδιαίων κερδών φέτος την Παρασκευή, εντείνοντας τον πόνο για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά και απειλώντας να ωθήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Η επικείμενη συντήρηση θα πραγματοποιηθεί με τη Siemens Energy, η οποία κατασκεύασε τους τουρμπίνες και έχει συμβάσεις υπηρεσιών με την Gazprom, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και την απουσία τεχνικών δυσλειτουργιών της μονάδας, η μεταφορά φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα», ανέφερε η Gazprom.

Αυτό ισοδυναμεί με το 20% της χωρητικότητας που ισχύει τώρα. Ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει περίπου 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Ο σταθμός συμπίεσης Portovaya στη Ρωσία, όπου ξεκινά ο αγωγός, έχει σχεδιαστεί για τη λειτουργία έξι μεγάλων και δύο μικρότερων στροβίλων. Ένας στρόβιλος έχει κολλήσει στη Γερμανία μετά από συντήρηση στον Καναδά, ενώ άλλοι στη Ρωσία χρειάζονται επισκευές είτε στον Καναδά είτε στο εργοτάξιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας