Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες χρειάζονται τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια) για να καλύψουν το κόστος της έκθεσής τους στις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, εκτιμά ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Equinor, και αυτό δεν περιλαμβάνει εταιρείες στη Βρετανία.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν δισεκατομμύρια ευρώ για υποστήριξη σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν παγιδευτεί από επιπλέον πληρωμές εξασφαλίσεων στις συναλλαγές τους - γνωστές ως κλήσεις περιθωρίου (margin calls) - αλλά η εκτίμηση της Equinor υποδηλώνει ότι αυτή η υποστήριξη είναι ένα κλάσμα του συνολικού λογαριασμού.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συχνά πωλούν ρεύμα εκ των προτέρων για να εξασφαλίσουν μια συγκεκριμένη τιμή, αλλά πρέπει να διατηρούν μια κατάθεση «ελάχιστου περιθωρίου» σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων προτού παρέχουν την ισχύ. Αυτό έχει αυξηθεί με την άνοδο των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε κυρίως από τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να δυσκολεύονται να βρουν μετρητά.
Πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται
Ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το φυσικό αέριο και την ενέργεια, είπε στο Reuters ότι στην Ευρώπη, εξαιρουμένης της Βρετανίας, το σύνολο τέτοιων περιθωρίων κέρδους ήταν πιθανώς πάνω από 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ, συμπιέζοντας τη ρευστότητα της αγοράς και αφήνοντας πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δυσκολεύονται. .
«Είναι συνάρτηση της τιμής, συνεχίζει να ανεβαίνει και να ανεβαίνει», είπε ο Haugane, προσθέτοντας ότι αυτό χρειάζεται επίσης κυβερνητική παρέμβαση.
«Η αγορά μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλύτερα από αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή πιο έξω στην καμπύλη, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετή ρευστότητα για να παίξουν», είπε στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης αερίου στο Μιλάνο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί σε πενταπλάσιο επίπεδο από πριν από ένα χρόνο μετά τη ρωσική επίθεση της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, εκτινάχθηκαν περαιτέρω τη Δευτέρα, αφού η Μόσχα έκλεισε επ' αόριστον τον μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1. Διαβάστε περισσότερα
Ο Haugane είπε ότι πιστεύει ότι η ευρεία μείωση της ζήτησης θα ήταν η μόνη εφικτή βραχυπρόθεσμη λύση στην κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, εάν η Ρωσία διακόψει κάθε παροχή φυσικού αερίου.
Δεν θα λύσει το πρόβλημα το πλαφόν
Είπε επίσης ότι μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο εισαγόμενο φυσικό αέριο και το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα λύσει το υποκείμενο πρόβλημα της ηπείρου.
«Σε περίπτωση που οι ρωσικοί όγκοι σταματήσουν εντελώς, η μείωση της ζήτησης πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε βιώσει μέχρι στιγμής και κανένα ανώτατο όριο τιμής ή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λύσει το υποκείμενο πρόβλημα», δήλωσε ο Haugane στο συνέδριο Gastech.
Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν σε μια συνάντηση την Παρασκευή μια σειρά από επιλογές, όπως ανώτατο όριο τιμής στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή προσωρινή κατάργηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου από το τρέχον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Διαβάστε περισσότερα
Οι υποστηρικτές του ανώτατου ορίου τιμών λένε ότι θα αποτρέψει ορισμένες συναλλαγές παραγώγων για να αποφευχθούν οι κλήσεις περιθωρίου, αλλά ο Haugane ήταν επιφυλακτικός.
Η μείωση της ζήτησης "είναι πολύ σκληρή πολιτική δουλειά για όσους μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό...αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση βραχυπρόθεσμα".
Η ΕΕ ζήτησε τον Ιούλιο από τα 27 κράτη μέλη της να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου οικειοθελώς κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, με υποχρεωτικές περικοπές δυνατές σε περίπτωση που χρειαστεί. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις άργησαν να μειώσουν την κατανάλωση.