Η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέσα Ριμπέρα, ζήτησε την Τρίτη (6 Σεπτεμβρίου) την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την ιβηρική χώρα και τους άλλους εταίρους της ΕΕ και κάλεσε το Παρίσι να επανεξετάσει την πρόσφατη απόρριψη του αγωγού Midcat.
«Η Γαλλία πρέπει να σκεφτεί πώς να βοηθήσει τους άλλους», τόνισε η Ribera σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero το πρωί της Τρίτης.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου) ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια νέα διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ισπανία, διότι οι υφιστάμενες απέχουν πολύ από το να έχουν φτάσει στο όριο της χωρητικότητάς τους και ο MidCat δεν δικαιολογείται για ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς λόγους.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές στο Παρίσι, η MidCat θα κόστιζε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ και η υλοποίησή της θα διαρκούσε χρόνια. Δεν θα αποτελούσε λύση για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ούτε δικαιολογείται από τη στιγμή που η ΕΕ σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα μεσοπρόθεσμα.
Η Γαλλία λαμβάνει πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από πέντε γειτονικές της χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη διακοπή λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων της από τον Ιανουάριο, επισήμανε η Ριμπέρα.
Ο Μακρόν θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι τα προβλήματα με το ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχιστούν πιθανότατα και τον επόμενο χειμώνα, πρόσθεσε ο σοσιαλιστής υπουργός.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να συζητήσουν τον οδικό χάρτη του μπλοκ και τα βήματα που απαιτούνται για την άμβλυνση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.
Η συζήτηση γύρω από το MidCat «δεν μπορεί να περιοριστεί στη διμερή σχέση (Γαλλίας-Ισπανίας)», δήλωσε η Ριμπέρα.
Η Γαλλία είχε πάντα πρόβλημα με το MidCat «επειδή το εσωτερικό της σύστημα φυσικού αερίου είναι κατακερματισμένο και θα ήταν μεγάλη προσπάθεια να λυθεί», δήλωσε η υπουργός.
Ωστόσο, είναι καλή είδηση ότι στην ομιλία του τη Δευτέρα -την οποία η Ριμπέρα θεώρησε προσανατολισμένη στη γαλλική κοινή γνώμη- ο Μακρόν «τόνισε τη βούλησή του να σχεδιάσει λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συνεργαστεί με την Ισπανία και τη Γερμανία».
Εν τω μεταξύ, πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από την CORES (μη κερδοσκοπική εταιρεία δημοσίου δικαίου που χρηματοδοτείται από το ισπανικό Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης) αποκάλυψαν ότι οι ισπανικές εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 32,9% τον περασμένο Ιούνιο, φτάνοντας τις 8.751 γιγαβατώρες (GWh): το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από το 2004.
Η ζήτηση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε στην Ισπανία κατά 126% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία του τοπικού διαχειριστή δικτύου Enagás.
Πηγή: euractiv.gr