Μενού Ροή
Κοινή πρόταση Ελλάδας, Ιταλίας Πολωνίας για το πλαφόν στο αέριο

Πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εισαγωγή ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών», ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής στην Πράγα, καταθέτει μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός.

«Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένη χρήση φυσικού αερίου», αναφέρεται σε προσχέδιο της πρότασης των χωρών,όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Στα βασικά της σημεία, η πρόταση προβλέπει ότι οι τιμές θα οριστούν σε ένα ευέλικτο και αρκετά υψηλό επίπεδο, προκειμένου να προσελκύουν προσφορά φυσικού αερίου και παράλληλα να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η "δυναμική τιμολόγηση" αφορά όλες της συναλλαγής χονδρικής για φυσικό αέριο και όχι εκείνες λιανικής.

Επιπλέον, θα μπορεί να εφαρμοστεί στα υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια τροφοδοσίας.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το προσχέδιο:

  • Η τιμή θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να επιτρέπει τη λειτουργία της αγοράς. Θα πρέπει να λειτουργεί ως "δικλείδα ασφαλείας" και αντικίνητρο στην κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται για να συμπιέσει τις τιμές σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο.
  • Η τιμολόγηση θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή και ευέλικτη ώστε να επιτρέπει στην Ευρώπη να προσελκύει τους απαιτούμενους πόρους – επιτρέποντας, εάν είναι απαραίτητο, συναλλαγές και πέραν αυτής.
  • Η τιμολόγηση θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή ώστε να διατηρείται το κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας ή/και μετάβαση από το φυσικό αέριο.
  • Θα πρέπει να συμπληρώνεται από ενισχυμένα εθελοντικά μέτρα μείωσης της ζήτησης.
  • Ο τιμολόγηση θα μπορεί να επηρεάσει τις υφιστάμενες μακροπρόθεσμες συμβάσεις που τείνουν να τιμολογούνται σε σχέση με βασικούς δείκτες αναφοράς. Αυτό είναι προτιμότερο από την αναμονή για ανάπτυξη νέων δεικτών -κάτι που θα πάρει χρόνο (μερικές φορές ακόμη και οι μεγάλοι δείκτες μπορεί να έχουν χαμηλή ρευστότητα. Για παράδειγμα, οι τιμές σποτ στον κόμβο JKM της Ασίας συνήθως τιμολογούνται από μία 1 ή 2 συναλλαγές την ημέρα).

Οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να εξετάζεται και να διαφοροποιείται σε 3 διαφορετικά σενάρια:

1. Αν δεν υφίστανται ελλείψεις: Η αγορά θα μπορεί να διακρίνει καθαρά τα επίπεδα της τιμολόγησης (εξισορρόπησης προσφοράς και ζήτησης)

2. Σε ενδεχόμενο ελλείψεων: H τιμή θα πλησιάζει ή θα ξεπερνά τα άνω όρια του "διαδρόμου", απαιτώντας συναλλαγές πάνω από το ανώτατο όριο για να εξισορροπήσει η αγορά.

3. Στην περίπτωση που υφίστανται: Σε περιφερειακό ή επίπεδο ΕΕ, παρά τα έκτακτα μέτρα. Σε αυτήν την περίπτωση, βρισκόμαστε υπό μεγάλη διαταραχή της αγοράς, και εμπίπτει στις διατάξεις σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού (UE) 2022/1369 και όχι της πρότασης για το "δυναμικό διάδρομο" τιμών.

 

Σύνοδος κορυφής Πράγας

Οι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν εάν και πώς θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου στη συνάντησή τους στην Πράγα αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με την πρόταση το πλαφόν θα πρέπει να μπει ευέλικτα και σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να προσελκύει πωλητές. Θα υπάρχει μάλιστα και πρόβλεψη να γίνονται συναλλαγές σε υψηλότερες από τις τιμές που ορίζει ο «διάδρομος» αν αυτό απαιτηθεί για να προσελκυστούν ποσότητες αερίου. Τέλος αυτός ο «διάδρομος» θ ισχύει σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας