Το τελευταίο κύμα ψύχους που δέχθηκε η Ευρώπη οδεύει προς το τέλος του και τα αποθέματα φυσικού αερίου στους ταμιευτήρες της παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα από τα συνήθη. Εχοντας, έτσι, εξασφαλίσει τις προμήθειες ενέργειας γι’ αυτόν τον χειμώνα, η Γηραιά Ηπειρος στρέφει τώρα την προσοχή της στην επόμενη περίοδο θέρμανσης.
Τα αποθέματα ενέργειας θα πρέπει να αναπληρωθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και να φθάσουν σε επίπεδα ικανά να διασφαλίσουν επάρκεια για τον επόμενο χειμώνα, ιδιαιτέρως για την περίπτωση που αυτός προκύψει πιο βαρύς και πιο κρύος από τον φετινό.
Αναμένεται ότι στο τέλος της φετινής περιόδου θέρμανσης τα αποθέματα που θα έχουν μείνει θα είναι σαφώς περισσότερα από τα συνήθη και επομένως θα πρέπει η Ευρώπη να αγοράσει πολύ λιγότερο φυσικό αέριο για να τα αναπληρώσει. Θα είναι όμως και μικρότερος ο διαθέσιμος όγκος αερίου από τη Ρωσία, που ήταν το κύριο μέρος των προμηθειών της Ευρώπης στο παρελθόν. Και το ερώτημα είναι πώς θα καλύψει το κενό η Ευρώπη.
H Morgan Stanley
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, θα παίξουν ρόλο τα αυξημένα αποθέματα. Η εν λόγω επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως το καλοκαίρι η παροχή αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών θα είναι γύρω στα 18 δισ. κυβικά μέτρα λιγότερη σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους. Αυτό το κενό θα καλυφθεί από το πλεόνασμα των 29 δισ. κ.μ. που αναμένεται να έχουν απόθεμα οι σημαντικότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε. στα τέλη Μαρτίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Οπως τονίζει η Morgan Stanley, «φαίνεται να μειώνονται οι κίνδυνοι για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024». Παράλληλα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα εξακολουθήσει να παίζει καθοριστικό ρόλο.
Σε υψηλά επίπεδα
Κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα οι εισαγωγές LNG έφθασαν σε επίπεδα-ρεκόρ και οι αναλυτές της BloombergNEF εκτιμούν ότι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες να εισάγουν σαφώς περισσότερο από το σύνηθες την περίοδο του καλοκαιριού.
Οι προμήθειες του παγωμένου καυσίμου είναι πλέον κρίσιμες για τη Γηραιά Ηπειρο και κυρίως εκείνου που έρχεται από τις ΗΠΑ. Εξάλλου, ενώ μειώθηκαν δραστικά οι ροές του καυσίμου μέσω αγωγών, εισήχθησαν στην Ευρώπη πολύ περισσότερα φορτία ρωσικού LNG.
Η Novatec
Η Novatek PJSC, της οποίας το σχέδιο LNG στην Αρκτική Ρωσία διοχέτευσε στην Ευρώπη επίπεδα-ρεκόρ του καυσίμου το περασμένο έτος, εκτιμά πως η περιοχή θα εξακολουθήσει να ενδιαφέρει την Ευρώπη.
Οπως όμως τονίζει ο Λεονίντ Μίκελσον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η παραγωγή θα είναι φέτος μειωμένη κατά 5% σε σύγκριση με το περασμένο έτος εξαιτίας έργων συντήρησης. Κι εδώ υπεισέρχεται πλέον το κρίσιμο ερώτημα της ζήτησης.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, στη διάρκεια του περασμένου έτους η συνολική κατανάλωση στην Ε.Ε. και τη Βρετανία μειώθηκε κατά περίπου 14% σε σύγκριση με το 2021. Ορισμένοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων και το ινστιτούτο Bruegel, θεωρούν πιθανόν πως τον επόμενο χειμώνα θα χρειαστεί μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη, ιδιαιτέρως αν ο χειμώνας προκύψει βαρύς και η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες. Η Γερμανία έχει, άλλωστε, προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να μη συμμορφώνονται επαρκώς τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και έχει καλέσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.
Μειωμένη ζήτηση
Η ζήτηση για αέριο στην Ευρώπη είναι εδώ και καιρό κάτω από τα συνήθη επίπεδα. Η ανατροπή στην αγορά φυσικού αερίου είναι απότομη, καθώς υπό τον φόβο της έλλειψης που επικρατούσε το περασμένο έτος ενδέχεται να υπάρξει μεγάλο πλεόνασμα φέτος αν η ζήτηση παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα και συνεχιστούν οι εκτεταμένες εισαγωγές LNG.
Η Morgan Stanley προβλέπει πως στους ταμιευτήρες φυσικού αερίου της Ευρώπης η πληρότητα θα φθάσει στο 59% στο τέλος της χειμερινής περιόδου, δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.
Επιπλέον, ο εν λόγω τραπεζικός κολοσσός αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου το τρίτο τρίμηνο του έτους. Προβλέπει πως θα βρίσκονται στα 47 ευρώ η μεγαβατώρα, στο επίπεδο δηλαδή που είδαμε τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2021, ενώ μόλις πριν από ένα μήνα μιλούσε για 64 ευρώ η μεγαβατώρα. Δεν συμμερίζονται, πάντως, όλοι τις εκτιμήσεις του.
Η SBEB AB έχει προειδοποιήσει πως ακόμη κι αν οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για πολύ καιρό, ενδέχεται να δώσουν ώθηση στην κατανάλωση και τελικά να εκτοξευθούν εντός του έτους στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.