Μενού Ροή
Τροπολογία: Από το ΔΕΣΦΑ η ενίσχυση του "κουμπαρά" για του Λογαριασμού Ασφάλειας Εφοδιασμού

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» προβλέπεται η δυνατότητα για την προσωρινή μεταφορά κεφαλαίων από τον Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στον Λογαριασμό Ασφάλειας Εφοδιασμού (άρθρο 73 του ν.4001/2011), προκειμένου να προκύπτει επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μέχρι το οριζόμενο ποσό, σε περίπτωση που το πιστωτικό υπόλοιπο του Λογαριασμού αυτού δεν επαρκεί για την πληρωμή, εντός του τρέχοντος έτους, των δικαιούχων των δράσεων του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης 2022.

Ειδικότερα:

1.Προβλέπεται ότι «κατ' εξαίρεση, για το έτος 2023, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, κατόπιν εισηγήσεως των Διαχειριστών Διανομής Φυσικού Αερίου, η εύλογη απόδοση που αναγνωρίζεται επί της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης της βασικής δραστηριότητας διανομής μπορεί να καθορίζεται και να εγκρίνεται αυτοτελώς πριν από την έγκριση των τιμολογίων Διανομής Φυσικού Αερίου»

2. α. Παρέχεται στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) το δικαίωμα να ζητήσει από τον Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) την προσωρινή μεταφορά κεφαλαίων στον Λογαριασμό Ασφάλειας Εφοδιασμού (άρθρο 73 του ν.4001/2011), προκειμένου να προκύπτει επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μέχρι το οριζόμενο ποσό, σε περίπτωση που το πιστωτικό υπόλοιπο του Λογαριασμού αυτού δεν επαρκεί για την πληρωμή, εντός του τρέχοντος έτους, των δικαιούχων των δράσεων του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης 2022, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

β. Προσδιορίζονται οι κατηγορίες των κεφαλαίων που μεταφέρονται από τον ΔΕΣΦΑ στον ανωτέρω Λογαριασμό, ο οποίος επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου με:

-την έντοκη επιστροφή των κεφαλαίων στον ΔΕΣΦΑ και την κάλυψη του κόστους δανεισμού αυτού,

-την καταβολή αποζημίωσης στον ΔΕΣΦΑ για τη μεταφορά των προαναφερόμενων κεφαλαίων, οριζόμενη σε ποσοστό επί αυτών,

-την κάλυψη τυχόν φορολογικών επιβαρύνσεων του ΔΕΣΦΑ από τη μεταφορά κεφαλαίων.

γ. Αναπροσαρμόζεται, με απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού που εισπράττει ο Διαχειριστής του ΕΣΦΑ από όλους τους Χρήστες, ώστε να προκύπτει επαρκές υπόλοιπο στον Λογαριασμό για την επιστροφή των μεταφερθέντων ποσών στον ΔΕΣΦΑ.

δ. Κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθρο 36 του ν.4001/2011, πρόστιμα που επιβάλλονται από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. για παραβίαση των υποχρεώσεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, αποτελούν έσοδο του Λογαριασμού Ασφάλειας Εφοδιασμού.

ε. Σε περίπτωση ανεπάρκειας του πιστωτικού υπολοίπου του εν λόγω Λογαριασμού για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Διαχειριστή, αναπροσαρμόζεται, με απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού, ώστε να προκύπτει επαρκές υπόλοιπο που θα καλύπτει τυχόν ανεξόφλητα ποσά εντός του αμέσως επόμενου έτους, η δε καταβολή του Διαχειριστή προς τους δικαιούχους του άρθρου 73 του ν.4001/2011 καθώς και στους δικαιούχους των λοιπών μέτρων του σχεδίου προληπτικής δράσης αναστέλλεται ατόκως και δεν συνιστά υπερημερία του Διαχειριστή.

3.Με το άρθρο 3 επιβεβαιώνεται η υποχρέωση του Δημοσίου να απέχει από τη διεκδίκηση, συνήθως επ' αφορμή του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων που δηλώνονται κατά τη διαδικασία της κτηματογραφήσεως, εκτάσεων που εμπίπτουν στην περιουσία Ιερών Μονών, ανά την Επικράτεια και των οποίων των ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ξεκάθαρο με διοικητικές πράξεις που κατά νόμο (παρ. 7 άρθρου 5 ν. 4301/2015, Α' 223) και παγία νομολογία του Αρείου Πάγου επέχουν αναμφίλεκτα Θέση τίτλου ιδιοκτησίας, προς αποφυγή άσκοπων δικαστικών διενέξεων.

4.Με το άρθρο 4 εισάγονται παρεκκλίσεις σχετικά με τους όρους δόμησης εγκαταστάσεων συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι η κάθετη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές με τον δείκτη TTF να είναι κάτω από τα 50 ευρώ/MWh στα 47,30 ευρώ/MWh έχει φέρει νέες επιβαρύνσεις στα κόστη για τους καταναλωτές λόγω της αποθήκευσης στην Ιταλία, όπως προέβλεπε το σχετικό πλάνο διαχείρισης της κρίσης που εκπονήθηκε στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού.

Με βάση παράγοντες της αγοράς το κόστος της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ιταλία, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, φτάνει τα 150 εκατ ευρώ για όλη την αγορά, ποσό όμως που πρέπει, με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο, να καλυφθεί από το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού που καταβάλλεται από όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου και το οποίο προσδιορίζεται από τη ΡΑΕ με βάση τα κόστη του συνόλου των μέτρων που λαμβάνονται για την ασφάλεια εφοδιασμού.

“Ουσιαστικά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των τιμών που πλήρωσαν οι υπόχρεοι τους περασμένους μήνες και των σημερινών που πρέπει να καλυφθεί από το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού” αναφέρουν παράγοντες του κλάδου που σημειώνουν ότι ακόμη “δεν εχουν αρχίσει να πληρώνονται οι προμηθευτές – εισαγωγείς που είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν τις αποθήκες στην Ιταλία”. υπενθυμίζουν, δε, ότι “κάθε προμηθευτής πρέπει να εγχέει ένα ποσοστό κάθε μέρα από τις αποθήκες της χώρας” και ανάλογα να στέλνει τη σχετική εκκαθάριση ώστε να γίνεται ο “λογαριασμός”.

Το όλο αυτό σχήμα βασίζεται στην πρόβλεψη για την δημιουργία ενός Συμβολαίου Διαφορών (Contract for Differences, CfD) τόσο για την κάλυψη των προμηθευτών από τη διαφορά της τιμής μεταξύ αγοράς και απόληψης, όσο και των καταναλωτών από τυχόν ιδιαίτερα υψηλές τιμές κατά την περίοδο απόληψης. Το συμβόλαιο προβλέπει ότι οι προμηθευτές υποχρεούνται να επιστρέφουν την διαφορά από την τιμή προμήθειας και την τρέχουσα εμπορική τιμή κατά την στιγμή της απόληψης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των Υπόχρεων μέσω Συμβολαίων Διαφορών (Contract for Differences, CfD) που έχουν συνάψει με το ΔΕΣΦΑ, οι προμηθευτές θα αποζημιώνονται τη μοναδιαία διαφορά μεταξύ της strikeprice (δηλαδή της τιμής που αγόρασαν τις εν λόγω ποσότητες αερίου), και την τρέχουσα εμπορική τιμή κατά τη στιγμή της απόληψης, εφόσον αυτή είναι μικρότερη από την τιμή strikeprice.

Να σημειωθεί ότι με βάση παράγοντες της αγοράς για την εκτίμηση του προϋπολογιστικού κόστους αποζημίωσης των Συμβολαίων Διαφορών, η τιμή προμήθειας εκτιμήθηκε στα 200 €/MWh και με δεδομένη τη σημερινή εμπορική αξία, όπως μάλιστα έχει αποκλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες δημιουργεί αυτόν το “νέο κουμπαρά υποχρεώσεων” που θα πρέπει να καλυφθεί από το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το όλο σχέδιο η ποσότητα που πρέπει να έχει αποθηκευτεί εκτός Ελλάδος ισοδυναμεί με 1,14 TWh φυσικού αερίου και υπόχρεοι είναι οι εισαγωγείς φυσικού αερίου αναλόγως του μεριδίου των εισαγωγών τους στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της ΡΑΕ υπόχρεοι ήταν οι εξής εταιρείες:

ΔΕΠΑ της οποίας το σταθμισμένο μερίδιο για την πενταετία 2017-2021 ήταν 54,6% και υποχρεούται να αποθηκεύσει 622.440 MWh στην Ιταλία.

Μυτιληναίος με μερίδιο 23,5% και υποχρέωση αποθήκευσης 267.900 MWh.

Προμηθέας με μερίδιο 12,1% και υποχρέωση αποθήκευσης 137.940 MWh.

Elpedison με μερίδιο 5,8% και υποχρέωση αποθήκευσης 66.120 MWh

Ήρων με μερίδιο 1,4% και υποχρέωση αποθήκευσης 19.960 MWh και

ΔΕΗ με μερίδιο 2,6%και υποχρέωση αποθήκευσης 29.640 MWh.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας