Σε φάση αξιολόγησης όλων των διαθέσιμων δεδομένων σε σχέση με την προώθηση της επένδυσης για τη δημιουργία υποδομής FSRU στην Κόρινθο, της “Διώρυγα GAS” είναι η διοίκηση της Motor Oil Hellas.
Αυτό, μεταξύ άλλων ανέφερε, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022, o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, κ. Πέτρος Τζαννετάκης. Όπως είπε εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες προτού ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. Παράλληλα ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι και η δεύτερη φάση του market test για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη δέσμευση δυναμικότητας πήγε καλά, αλλά και το ότι το έργο συμπεριελήφθη στις στρατηγικές επενδύσεις, μετά την υποβολή του σχετικού επενδυτικού φακέλου του έργου, προϋπολογισμού 339,6 εκατ. ευρώ, στην Enterprise Greece.
Με βάση, πάντως, εκτιμήσεις, η διοίκηση της Motor Oil αναμένεται να λάβει την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του έργου στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Συνδεόμενη με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων είναι και υλοποίηση δυο έργων έργου από το ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου του Διαχειριστή, από τα Μέγαρα έως τη Λειβαδιά, μήκους 100 χλμ. που θα διασφαλίσει διπλάσια δυναμικότητα στη ροή και για τον Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό, τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του FSRU της θυγατρικής Διώρυγα Gas, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
Πάντως, ο Διαχειριστής στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ αναφέρει πως η ένταξη του συγκεκριμένου νέου αγωγού (παράλληλα με τον υφιστάμενο) στο ΕΣΦΑ θα είναι εφικτή τον Οκτώβριο του 2027 κάτι που η Motor Oil θεωρεί ότι είναι “αδικαιολόγητα χρονικά απομακρυσμένη”, εάν ληφθεί, μάλιστα, υπόψη ότι η σύνδεση του FSRU με το ΕΣΦΑ είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2025.
Όπως αναφέρεται, πάντως, η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS FSRU είναι ένα έργο εθνικής και διεθνούς εμβέλειας που αναπτύσσεται από τον Όμιλο ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Αποτελείται από μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), η οποία θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ). Εκτός από τις υπηρεσίες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης και τα σχετικά προϊόντα δυναμικότητας, θα προσφερθούν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η πρόσθετη αποθήκευση ΥΦΑ, η φόρτωση βυτιοφόρων ΥΦΑ και οι υπηρεσίες ανεφοδιασμού πλοίων είτε της ακτοπλοΐας είτε μεγαλύτερων πλοίων που τροφοδοτούν δορυφορικούς σταθμούς αποθήκευσης και διανομής LNG σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Να σημειωθεί ότι η επενδυτική απόφαση για το έργο θα ληφθεί αφού ολοκληρωθεί το markettest με στόχο το FSRU να τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος του 2024.
Σημειώνεται ότι η επένδυση αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός Τερματικού Σταθμού Φυσικού Αερίου ο οποίος θα διασυνδέεται, μέσω χερσαίου αγωγού, με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Θα κατασκευαστούν 4 διακριτά τμήματα, από τα οποία τα δυο χαρακτηρίζονται ως Hydrogen-Ready, καθώς με ελάχιστες τροποποιήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά υδρογόνου.
Αναμένεται, δε, να καλύψει:
• Τη λειτουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο φυσικού αερίου σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη
• Την αυξανόμενη ζήτηση για ποσότητες ΥΦΑ από καταναλωτές εκτός δικτύου, λόγω της ανάγκη τροφοδότησης απομονωμένων δικτύων αλλά και από τον τομέα της ναυτιλίας
• Την επέκταση των υφιστάμενων δικτύων διανομής φυσικού αερίου εντός πόλεων
Αρχικές παράμετροι σχεδίασης
- Χωρητικότητα των δεξαμενών κρυογενικής αποθήκευσης του FSRU: έως 210.000 m3 ΥΦΑ.
- Μέγιστη δυνατότητα παροχής ΦΑ στο ΕΣΜΦΑ: 132.000 MWh/ημέρα.
- Ρυθμός εκφόρτωσης ΥΦΑ από το πλοίο μεταφοράς ΥΦΑ στο FSRU: έως 10.000 m3/hr ΥΦΑ.
- Ρυθμός φόρτωσης ΥΦΑ από το FSRU στα πλοία ανεφοδιασμού ΥΦΑ: έως 1.500 m3/hr ΥΦΑ.
- Ικανότητα φόρτωσης βυτιοφόρων ΥΦΑ: 24 βυτία/ημέρα.
- Η μέγιστη αδειοδοτημένη δυνατότητα παροχής ΦΑ στο ΕΣΜΦΑ μέσω του έργου ΔΙΩΡΥΓΑ GAS εκτιμάται σε 4,3 bcm/ έτος, επιτρέποντας την επαναεριοποίηση έως και 11,76 εκατομμυρίων Nm3 ΦΑ ανά ημέρα.