Μενού Ροή
Πέφτουν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη, ανεβαίνουν οι τιμές φυσικού αερίου

Την πρώτη δοκιμασία της χρονιάς θα υποστεί τις επόμενες ημέρες το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν το Σαββατοκύριακο σε επίπεδα χαμηλά για την εποχή, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν εξαιτίας της αβεβαιότητας για την επάρκεια στην προσφορά του καυσίμου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το Λονδίνο και το Παρίσι θα έχουν θερμοκρασίες 5 με 6 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες από τις κανονικές για την εποχή. Οι ταμιευτήρες αερίου της Ευρώπης είναι, βέβαια, πλήρεις, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τους τερματικούς σταθμούς τους για εισαγωγές αερίου και αναμένουν νέες εισαγωγές προκειμένου να αναπληρώσουν το ρωσικό αέριο. Οπως, όμως, επισημαίνουν αναλυτές του τομέα της ενέργειας, πρέπει να υπάρχει συνεχής αναπλήρωση των ταμιευτήρων εφόσον αρχίζει ο χειμώνας. Και θα είναι ο πρώτος χειμώνας που η Ευρώπη θα πρέπει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα για την προσφορά του καυσίμου από εναλλακτικούς προμηθευτές παραμένει, καθώς δεν λείπουν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές και προπαντός από την κλιμακούμενη βία στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πάλι πάρει την ανιούσα και έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 37% μέσα στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Στην αρχή της προχθεσινής συνεδρίασης τα προθεσμιακά συμβόλαια αερίου στην αγορά της Ολλανδίας έφτασαν στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Αιτία ήταν κυρίως η αβεβαιότητα για την έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα στη Chevron και στο προσωπικό της σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αυστραλία. Οι υπάλληλοι του ενεργειακού κολοσσού άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την εργοδοσία για το ύψος των αμοιβών τους και τις συνθήκες εργασίας τους. Οι σχετικές συνομιλίες αναμένεται να συνεχισθούν σήμερα και η είδηση ότι δεν έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο οδήγησε σε υποχώρηση 6,7% τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά της Ολλανδίας.

Αργότερα ανέκαμψαν και πάλι, και αργά το βράδυ κυμαίνονταν στα 48,20 ευρώ η μεγαβατώρα. Τη γενικότερη ανησυχία εντείνει, πάντως, και η διακοπή των εργασιών της Chevron στο κοίτασμα Tamar κατόπιν εντολής της κυβέρνησης του Ισραήλ, που επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας. Η προσφορά αναμένεται να περιορισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς το Ισραήλ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει τις εξαγωγές αερίου στην Αίγυπτο, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει τις εξαγωγές υγροποιημένου αερίου προς την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή πλήττεται η προσφορά και από τη διαρροή σε αγωγό αερίου ανάμεσα στη Φινλανδία και την Εσθονία, ενώ διεξάγονται ήδη έρευνες για την περίπτωση να είναι προϊόν δολιοφθοράς.

Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, διασφάλισε μέσω της TotalEnergies σταθερή προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ. Η συμφωνία προβλέπει πως η χώρα της Μέσης Ανατολής θα τροφοδοτεί τη γαλλική ενεργειακή με 3,5 εκατ. τόνους του καυσίμου ετησίως επί 27 χρόνια. Πρόκειται για μία από τις πλέον μακροχρόνιες και μεγαλύτερες συμφωνίες προσφοράς που έχουν υπογραφεί από ευρωπαϊκές εταιρείες και προδίδει σε ποιο βαθμό εξαρτάται τώρα η Ευρώπη από το LNG προκειμένου να υποκαταστήσει το ρωσικό αέριο.

Πηγή: Καθημερινή

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας