Μενού Ροή
Mega deal Ιταλίας - Λιβύης για το φυσικό αέριο

Η ιταλική κρατική εταιρεία ENI υπέγραψε συμφωνία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης για την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Η ENI θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων, με την παραγωγή να αναμένεται να ξεκινήσει το 2026. Σύμφωνα με την εταιρεία τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να παράγουν περίπου 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως ή περισσότερα από τα 2/3 της ποσότητας που εισήγαγε η Ιταλία από τη Ρωσία πέρυσι. Η ανακοίνωση της ENI ήρθε καθώς η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni περιόδευε την πλούσια σε ενέργεια Βόρεια Αφρική. Μέρες νωρίτερα, η Μελόνι επισκέφτηκε την Αλγερία, τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ιταλίας, για να υπογράψει μνημόνια για την ενέργεια. Η Ιταλία τον Μάιο υπέγραψε συμφωνία με την Αλγερία για την αύξηση των εισαγωγών από το φθινόπωρο του 2022. Αυτή η συμφωνία απαιτούσε έως και επιπλέον 9 bcm το 2023-24. Κατά την επίσκεψή της στη Λιβύη, η Μελόνι είπε ότι η Ιταλία δεν επιδιώκει έναν «αρπακτικό» ρόλο, αλλά θέλει να βοηθήσει τα αφρικανικά έθνη «να αναπτυχθούν και να γίνουν πλουσιότερα». Οι εξαγωγές της Λιβύης προς την Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 5,5 δις κυβικά μέτρα, ή τα 2/3, από το 2011, μετά την ανατροπή Καντάφι, εγκαινιάζοντας μια περίοδο αστάθειας και ανεπαρκών επενδύσεων.


Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τα ευρωπαϊκά κράτη αναζητούν λύσεις προκειμένου να αγοράσουν φυσικό αέριο από μη ρωσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής. Η Ρωσία μείωσε απότομα τις εξαγωγές προς την Ευρώπη σε  μια προσπάθεια εκβιασμού των Βρυξελλών να περικόψουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η Ιταλία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία. Η ρωσική μείωση ενέργειας προκάλεσε "σοκ" τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναγκάζοντας εταιρείες και καταναλωτές να μειώσουν την ζήτηση. Οι τιμές επέστρεψαν έκτοτε στα προπολεμικά επίπεδα εξαιτίας και του θερμού χειμώνα.


Εκτός από τη Βόρεια Αφρική, τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αναζητήσει περισσότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ. Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών μειώθηκαν κατακόρυφα σε μετασοβιετικό χαμηλό το 2022 και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω φέτος. Η ΕΕ στοχεύει να τερματίσει τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγού αργότερα αυτή τη δεκαετία, μια επιχείρηση που είχε αποφέρει στη Μόσχα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας