Μενού Ροή
Το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα βοηθήσει στη ανοικοδόμηση της Γάζας

Ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Γάζας, με αποθέματα άνω του ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών ποδιών, θα μπορούσε να γίνει μελλοντική πηγή εσόδων για την παλαιστινιακή οικονομία. Και μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα σημείο  τριβής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με την ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχό του υπεράκτιου κοιτάσματος της Γάζας.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφανθεί ότι το φυσικό αέριο ανήκει στον παλαιστινιακό λαό και είναι δικό τους προς εκμετάλλευση. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, πρέπει να αποκατασταθεί η ειρήνη.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο Ισραήλ, ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν, Άμος Χοχστάιν υποστήριξε ότι το θαλάσσιο αυτό πεδίο της Γάζας μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας.

Η επόμενη ημέρα

Σε συνέντευξή του στο The National, ο Χοχστάιν υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες του κοιτάσματος δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν. Πρόσθεσε, ωστόσο,  ότι «μπορεί οπωσδήποτε να είναι μια ροή εσόδων για μια παλαιστινιακή κυβέρνηση και να διασφαλίσει ότι υπάρχει ένα ανεξάρτητο ενεργειακό σύστημα για την Παλαιστίνη».

«Καθώς βαδίζουμε προς μια λύση, προς ένα μέλλον της Γάζας που δεν ελέγχεται από τρομοκρατική οργάνωση, αλλά από τον παλαιστινιακό λαό, πρέπει να εξετάσουμε την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε.

«Υπάρχει μια ευκαιρία εδώ να αναπτυχθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην υπεράκτια Γάζα, για λογαριασμό των Παλαιστινίων», είπε, αναφερόμενος στα θαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην περιοχή. Και αποκάλυψε ότι «μόλις φτάσουμε στην επόμενη μέρα και τελειώσει αυτός ο φρικτός πόλεμος, υπάρχουν εταιρείες πρόθυμες να αναπτύξουν αυτά τα πεδία».

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα επέτρεπε μια τέτοια εξέλιξη, ο κ. Χοχστάιν ήταν κατηγορηματικός «ναι, 100%». Είπε: «Είμαι πολύ σίγουρος, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνουν, δεν είναι δικό τους [τους Ισραηλινούς], το αέριο ανήκει στον παλαιστινιακό λαό».

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος

Όπως γράφει το oilprice.com το θαλάσσιο κοίτασμα της Γάζας ανακαλύφθηκε το 2000 από την British Gas, η οποία είχε υπογράψει 25ετή συμφωνία εξερεύνησης με την Παλαιστινιακή Αρχή το 1999 στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Όσλο ΙΙ που έδινε στους Παλαιστίνιους θαλάσσια δικαιοδοσία σε ύδατα που εκτείνονται 20 μίλια από την ακτή.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ εκείνη την εποχή υπέγραψε τη γεώτρηση και η British Gas άνοιξε δύο πηγάδια, αντλώντας εκτιμώμενα 1,4 τρισεκατομμύρια cu ft αερίου. Ωστόσο, οι συγκρούσεις, τα οικονομικά προβλήματα και οι πολιτικές διαμάχες επηρέασαν το project τα χρόνια που ακολούθησαν.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε προκαταρκτικά την ανανέωση των εργασιών εξερεύνησης στο θαλάσσιο πεδίο της Γάζας.

«Στο πλαίσιο των υφιστάμενων προσπαθειών μεταξύ του Κράτους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής (PA), με έμφαση στην παλαιστινιακή οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της σταθερότητας της ασφάλειας στην περιοχή, αποφασίστηκε η ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Γάζας στην ακτή της Γάζας», ανέφερε τον Ιούνιο το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Τα κοιτάσματα του Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο γιγάντια κοιτάσματα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ—Ταμάρ και Λεβιάθαν—μετέτρεψαν τη χώρα σε εξαγωγέα φυσικού αερίου που η διψασμένη για φυσικό αέριο Ευρώπη κοιτάζει ως πιθανό προμηθευτή. Το Ισραήλ πρόσφατα χορήγησε έξι άδειες εξερεύνησης σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BP και Eni. Οι άδειες είναι όλες για υπεράκτιες έρευνες για φυσικό αέριο.

«Οι νικήτριες εταιρείες έχουν δεσμευτεί για άνευ προηγουμένου επενδύσεις στην εξερεύνηση φυσικού αερίου τα επόμενα τρία χρόνια, κάτι που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων δεξαμενών φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Israel Katz.

Πηγή: ot.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας