Μενού Ροή
Κύπρος: Επικαιροποίηση εντός πλαισίου για κοίτασμα Αφροδίτη

Για πολλοστή φορά ο υπουργός Ενέργειας κλήθηκε χθες να εξηγήσει στους βουλευτές της Επιτροπής Ενέργειας τι ισχύει σήμερα στις σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και κοινοπραξίας εταιρειών του Αφροδίτη. Το έκανε στη διάρκεια ανοικτής συνεδρίας της επιτροπής, παρουσία δημοσιογράφων και άλλων καλεσμένων, το έκανε και κεκλειμένων των θυρών. Μετά και τη χθεσινή ενημέρωση από τον Γιώργο Παπαναστασίου, συνάγεται ότι η κυβερνητική θέση συνοψίζεται στα εξής:

 – Δεν συμφωνήθηκε και δεν έγινε καμιά τροποποίηση στο πλάνο ανάπτυξης του Αφροδίτη που είχε υπογραφεί το 2019.

 – Η Chevron απέσυρε γραπτώς την πρότασή της για τροποποίηση του πλάνου ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, απέσυρε την πρότασή της για αξιοποίηση της πρακτικής Tieback, δηλαδή τη μεταφορά αερίου μέσω αγωγού, χωρίς τη χρήση της υποδομής FPU (πλωτή μονάδα παραγωγής).

 – Η Chevron δεσμεύτηκε γραπτώς για τη χρήση πλωτής μονάδας παραγωγής εντός της ΑΟΖ.

 – Η Chevron ζήτησε και η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχθηκε να συζητηθούν τρόποι επικαιροποίησης του πλάνου που συμφωνήθηκε το 2019.

 – Η συζήτηση για την επικαιροποίηση του πλάνου πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου 2024.

 – Η επικαιροποίηση δεν θα περιλάβει νέο κύκλο συζήτησης για τη χρήση ή όχι της πλωτής μονάδας παραγωγής. Θα περιλάβει όμως το ενδεχόμενο αξιοποίησης αυτής της μονάδας όχι μόνο για το κοίτασμα Αφροδίτη, αλλά και για άλλα κοιτάσματα, νοουμένου ότι η ωρίμανσή τους θα προχωρήσει με ταχύτητα.

 – Νοουμένου ότι η χρήση της πλωτής μονάδας παραγωγής σε σημείο που θα επιτρέπει επεξεργασία από αυτήν και άλλων κοιτασμάτων διευκολύνει τις συνέργειες μεταξύ εταιρειών, η επικαιροποίηση του πλάνου δυνατό να αφήσει ανοικτό παράθυρο για μεταφορά μέρους του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Κύπρο, είτε για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή, είτε και για υγροποίηση και εξαγωγή.

 – Η επί θύραις επικαιροποίηση δεν φαίνεται να θέτει υπό αμφισβήτηση την επιλογή της Αιγύπτου για την κατάληξη του μεγαλύτερου μέρους του αποθέματος.

 – Η όποια πρόταση της Chevron για επικαιροποίηση θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υλοποιηθεί. Διαφορετικά και οι δύο πλευρές δεσμεύονται από τη συμφωνία του 2019 και τα ορόσημά της.

Η μεγάλη καθυστέρηση

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας σε δημοσιογράφους, ο κ. Παπαναστασίου είπε «οποιαδήποτε παράταση για σκοπούς βελτιστοποίησης και εξυπηρέτησης των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ασήμαντη υπό τις συνθήκες που είμαστε». Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται μια παράταση λίγων ημερών ή μηνών ως σοβαρή καθυστέρηση, διότι «η καθυστέρηση η σοβαρή είχε γίνει στο παρελθόν». Ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε για το παρελθόν αλλά μπορεί να κάνει για το μέλλον και μέσα από αυτή τη συνδιαλλαγή και διαβούλευση επιδιώκεται η κατάληξη σε κάτι που να είναι κοινά αποδεκτό.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν καλές εξελίξεις στο νοτιοδυτικό σύμπλεγμα κοιτασμάτων, όπου είναι ο «Γλαύκος», ο «Ζευς», ο «Κρόνος».

Σημείωσε ότι τώρα εξελίσσεται η γεώτρηση στο «Κρόνος 2», για το οποίο θα υπάρχουν αποτελέσματα ως το τέλος Ιανουαρίου. «Οπότε, πιθανόν να έχουμε και μια ωριμότητα στο νοτιοδυτικό κομμάτι της ΑΟΖ. Σε τέτοια περίπτωση, πιθανόν να δούμε φυσικό αέριο να βγαίνει από αυτά τα κοιτάσματα πρώτα, αντί από το πιο ώριμό μας, που είναι η Αφροδίτη», ανέφερε.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας