Μενού Ροή
Desfa
Η σύναξη των μετοχων του ΔΕΣΦΑ επι ελληνικού εδάφους έβγαλε ειδήσεις νέων έργων

«Σήμα» στήριξης του ΔΕΣΦΑ και των επενδυτικών του σχεδίων έδωσαν οι επικεφαλής των εταιριών-βασικών του μετόχων, δηλαδή ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής Snam Stefano Venier, ο ομόλογός του από την ισπανική Enagas Arturo Gonzalo Aizipiri και ο υπεύθυνος των Διεθνών Θυγατρικών της βελγικής Fluxyx, Oliver Lemoine που βρέθηκαν χθες στην Αθήνα και επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του Διαχειριστή αλλά και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη. Snam, Enagas και Fluxys μαζί με τον Ομιλο Κοπελούζου απαρτίζουν την κοινοπραξία Senfluga που ελέγχει το 66% του Διαχειριστή, με το υπόλοιπο 33% να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η παρουσίαση Galli

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ υπό την Διευθύνουσα Σύμβουλο Maria Rita Galli παρουσίασε στους κ.κ. Venier, Aizipiri και Lemoine τη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ για τα επόμενα χρόνια και την ανάπτυξη υποδομών που προάγουν την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο (και κυρίως LNG) των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε πύλη εισόδου ενέργειας για την περιοχή.

Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό αυτό διαδραματίζουν -μεταξύ άλλων- ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται, το FSRU της Αλεξανδρούπολης (όπου ο ΔΕΣΦΑ έχει μετοχική συμμετοχή), αλλά και τα έργα που προάγουν την δημιουργία του «Καθέτου Διαδρόμου» μεταφοράς φυσικού αερίου από το Νότο της Ευρώπης προς το Βορρά, project στο οποίο ο Διαχειριστής Φυσικού Αερίου της Ελλάδας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παρουσιάστηκαν επίσης τα έργα του ΔΕΣΦΑ που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση, με τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της χώρας και τη διείσδυση των ανανεώσιμων αερίων, όπως ο Αγωγός Υδρογόνου (Hydrogen Backbone) που ωριμάζει ο ΔΕΣΦΑ σε συνεργασία με την Bulgartransgaz και το cluster έργων που αφορούν στην μεταφορά μέσω αγωγών CO2 στον Πρίνο και την δέσμευση και αποθήκευσή του εκεί μέσω της δημιουργίας της πρώτης υποδομής CCS στην Ελλάδα.

Το σχέδιο για το βιομεθάνιο

Παρουσιάστηκε επίσης ο σχεδιασμός του ΔΕΣΦΑ για το βιομεθάνιο, τεχνολογία η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως στην Ιταλία, με την βασική μέτοχο του ΔΕΣΦΑ Snam αλλά και την Italgas, ιδιοκτήτρια της ΔΕΠΑ Υποδομών να έχουν έντονη παρουσία εκεί. Σημειώνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύθηκε ότι θα παρουσιάσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο στην Ελλάδα στις αρχές του 2024.

Κατά την επίσκεψη των υψηλόβαθμων στελεχών των Snam, Fluxys και Enagas -τους οποίους συνόδευσε η κ. Galli- στον υπουργό ΠΕΝ κ. Σκυλακάκη, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης, η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας όχι μόνο για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενέργειας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης στην περιοχή.

Όπως σημείωσε στο προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn ο κ, Aizipiri, «Ο φετινός Δεκέμβριος σηματοδοτεί την πέμπτη επέτειο της μετοχικής παρουσίας μας στον ΔΕΣΦΑ… Η Ελλάδα είναι χώρα-κλειδί για την Enagas, καθώς πέρα από τον ΔΕΣΦΑ συμμετέχουμε και στον Διαδρατικό Αγωγό TAP, υποδομή που αποδείχθηκε κρίσιμη για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για να υπάρξει πρόοδος προς την μεγαλύτερη ενοποίηση των συστημάτων ενέργειας της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες τόσο ο κ. Venier όσο και ο κ. Aizipiri είχαν επισκεφθεί ξεχωριστά την Ελλάδα και είχαν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδιώκοντας στήριξη σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, ύψους άνω των 1,32 δις ευρώ για την περίοδο 2023-2032.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας