Λίγες ημέρες πριν καταπλεύσει η πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις WWF και Greenpeace, με διοικητική προσφυγή προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, ζητούν την ακύρωση της πρόσφατης απόφασης τροποποίησης και ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων για το FSRU Αλεξανδρούπολης, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις έξης παραβάσεις:
– Παραβίαση θεσμικά κατοχυρωμένης απαγόρευσης χωροθέτησης εγκαταστάσεων μεγάλου κινδύνου για ατύχημα (Seveso) εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000.
-Παράνομη παράταση άδειας επικίνδυνης εγκατάστασης, αγνοώντας το γεγονός ότι έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα αρχικά δεδομένα.
-Αγνόηση της υποχρέωσης ενημέρωσης του κοινού και διαβούλευσης, όπως αυτή προβλέπεται από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική και ενεργειακή νομοθεσία.
-Παράνομη θεώρηση, ως μη ουσιώδους, της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα προκαλέσει το έργο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και στην Όλγα Ορφανίδου η κ. Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη Τμήματος Πολιτικής του WWF, είπε πως πρόκειται για μια επικίνδυνη εγκατάσταση. «Επικίνδυνη για ρύπανση και για μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα μέσα σε περιοχή Natura», ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ υποστήριξε πως «υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση της νομοθεσίας».
«Έχουμε κλιματική κρίση και απώλεια βιοποικιλότητας και πλέον τα ζητήματα της προστασίας του Περιβάλλοντος δεν είναι απλή ομορφιά, δεν είναι μόνο η θέα που θα βλέπουν οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, είναι ζητήματα ζωής και θανάτου, είναι η ανάγκη για καλύτερη και πιο αποτελεσματική προστασία μπροστά σε αυτά που έρχονται. Το λέει όλη η επιστημονική κοινότητα, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε για την φύση και τις θάλασσες,» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για το FSRU της Αλεξανδρούπολης, υποστήριξε ότι «υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση της νομοθεσίας» και αυτό δεν βασίζεται απλά σε μία διαφωνία για ένα έργο μέσα σε περιοχή Natura, αλλά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που ενσωμάτωσε την οδηγία Seveso μετά το βιομηχανικό ατύχημα στην ομώνυμη περιοχή της Ιταλίας (1976). «Η οδηγία αυτή προστατεύει από τις πολύ επικίνδυνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, και οι εγκαταστάσεις του LNG είναι εγκαταστάσεις «Seveso», απαγορεύονται μέσα σε περιοχές Natura», είπε η κ. Θεοδότα Νάντσου και συμπλήρωσε πως υπάρχουν κι άλλες παραβιάσεις του κοινοτικού δικαίου, αφού, όπως επεσήμανε, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί σοβαρή διαβούλευση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και να έχει εξεταστεί και εναλλακτική θέση της μονάδας.
«Μπροστά από την Αλεξανδρούπολη, μία εγκατάσταση επικίνδυνη, όχι μόνο γιατί δεν είναι μία σταθερή πλατφόρμα ή ένας πυλώνας, αλλά μία μονάδα που θα ρυπαίνει, πέρα από το γεγονός ότι μιλάμε για ορυκτό καύσιμο, το οποίο, σύμφωνα και με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, θα πρέπει να αρχίσει να φεύγει από τις οικονομίες», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του WWF. Υποστήριξε δε ότι «επειδή κάποιος αποφάσισε το 2013, δέκα χρόνια πριν, να γίνει σε αυτήν τη θέση η μονάδα, δε σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο και το 2023, που οι θάλασσες βράζουν και οι συνθήκες έχουν αλλάξει.»
Όσον αφορά τον χρόνο αντίδρασης των δύο οργανώσεων, εξήγησε πως «η πρώτη αντίδραση υπήρξε απ’ όταν υπήρχε ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου, που είχαμε πει ότι είναι απαράδεκτο να χωροθετηθεί μία τόσο επικίνδυνη εγκατάσταση μέσα σε περιοχή NATURA». Στη συνέχεια, όταν εγκρίθηκε η νέα περιβαλλοντική άδεια, «με διοικητική προσφυγή μας είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο να διορθώσει το λάθος που αφορά τη χωροθέτηση, η οποία απαγορεύεται και από την ελληνική νομοθεσία, ενώ είναι απαράδεκτο το ότι δεν εξετάστηκε εναλλακτική θέση».
Σημειώνεται ότι τη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι στο «Νομαρχείο» στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την έλευση του FSRU, η Gastrade διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την Αλεξανδρούπολη.
Πηγή: ΕΡΤ