Μενού Ροή
Νέα μέτρα κατά της Ρωσίας στο τραπέζι - Στο επίκεντρο το LNG

Η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της να κατευνάσει την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου μετά τη διετή στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία. Και προτείνεται να γίνει αυτό με ένα δέκατο τέταρτο πακέτο κυρώσεων στο οποίο, ως καινοτομία, προτείνεται να συμπεριληφθεί το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στον νέο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η πρόταση που διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και διαβιβάστηκε στις χώρες περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές στο ισπανικό «εκονομίστα». Πρόταση που θα συζητηθεί από τους εκπροσώπους των κρατών μελών για μεταγενέστερη έγκριση, η οποία απαιτεί ομοφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία άφησε ένα σενάριο ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ. Η υψηλή εξάρτηση του κοινοτικού μπλοκ από το αέριο της Μόσχας παρείχε μόνο ένα όπλο εκβιασμού στο Κρεμλίνο, το οποίο χρησιμοποίησε το εμπόριο αυτού του υδρογονάνθρακα ως μέτρο πίεσης στα κράτη μέλη στο κατώφλι του χειμώνα.

Το μπλοκ δεν είχε άλλη επιλογή από το να διαφοροποιήσει την προμήθεια του για να καλύψει τα αποθέματα φυσικού αερίου του υπεδάφους. Ο στόχος ήταν να φτάσουμε σε επίπεδα αποθήκευσης που να εγγυώνται την προσφορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και θέλησαν να πάρουν τη σκυτάλη από τη Ρωσία, με το κλείσιμο αρκετών συμβάσεων για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Εάν το αέριο που έφτασε στην ΕΕ μέσω αγωγού φυσικού αερίου σταμάτησε σταδιακά να ρέει, δεν συνέβη το ίδιο με το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το νέο πακέτο κυρώσεων θα επηρεάσει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ προς τρίτες χώρες, αλλά δεν θα επηρεάσει, σύμφωνα με την πρόταση, τις άμεσες εισαγωγές αυτού του υδρογονάνθρακα από τη Μόσχα. Ο νέος γύρος κυρώσεων θα ασκήσει βέτο και στη συμμετοχή της ΕΕ σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία, σύμφωνα με το Politico.

Η Ισπανία έχει γίνει η χώρα της ΕΕ με τη μεγαλύτερη ροή εισαγωγών αυτού του υδρογονάνθρακα από τη Μόσχα. Η Ισπανία έκλεισε το 2023 με αύξηση των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία κατά 43% σε σύγκριση με το 2022. Επιπλέον, το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου του Μαρόκου οδήγησε σε εξαπλάσια αύξηση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Είναι ο δεύτερος πελάτης ρωσικού φυσικού αερίου, μετά την Κίνα.

Οι αποστολές ρωσικών πλοίων σε λιμάνια της Ισπανίας, της Γαλλίας ή του Βελγίου έχουν αυξηθεί σε 5 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ένας αριθμός που μεταφράζεται στο ένα δέκατο του ρωσικού φυσικού αερίου που προηγουμένως πήγαινε στην ΕΕ μέσω αγωγών φυσικού αερίου και τώρα φτάνει τώρα μέσω δεξαμενοπλοίων.

Πηγή: in.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας