Στην προσήλωση της Κυβέρνησης στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στην ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Γάζα και διάνοιξης του περάσματος για ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα, καθώς και στη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου και Αιγύπτου, σε τομείς όπως η ασφάλεια και η ενέργεια, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram Daily, ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο στις 4 και 5 Ιουνίου.
Για τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ενέργειας ανέφερε ότι «Κύπρος και Αίγυπτος συζητούν αυτή τη στιγμή συνεργασία για την εκμετάλλευση συγκεκριμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπου αμοιβαία επωφελείς συνέργειες μπορούν να συμβάλουν στην καθιέρωση της περιοχής μας ως ενεργειακού κόμβου».
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνέντευξή του, σκοπός της επίσκεψης στην Αίγυπτο είναι να συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων η ασφάλεια, η ενέργεια και η οικονομική ανάπτυξη.
Η στρατηγική σχέση Κύπρου-Αιγύπτου θα συνεχίσει να βαθαίνει, δήλωσε ο κ. Κόμπος
Ο κ. Κόμπος υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Αιγύπτου στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, δηλώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι σημαντικός παράγοντας για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και επισημαίνοντας τις προσπάθειές του Καϊρου για διαμεσολάβηση στις συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Γάζα.
Σημείωσε, ακόμα, ότι η χρονική συγκυρία της επίσκεψής του υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία και τον εύρωστο χαρακτήρα της ισχυρής διμερούς σχέσης των δύο χωρών. «Εν μέσω περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, η Κύπρος και η Αίγυπτος πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία και να συγχρονίσουν τις προσπάθειες σε τομείς αμοιβαίου συμφέροντος και στόχων προς όφελος της προώθησης της συνεργασίας μας», είπε.
Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η στρατηγική σχέση Κύπρου-Αιγύπτου θα συνεχίσει να βαθαίνει «μέσω διαρκούς διαλόγου, κοινών πρωτοβουλιών και στρατηγικών συνεργασιών" που ωφελούν και τις δυο χώρες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτή «όχι μόνο ενισχύει τη συλλογική ασφάλεια και τα οικονομικά μας συμφέροντα, αλλά προάγει επίσης την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».
Αναφέρθηκε, ακόμα, στην πρωτοβουλία «Επιστροφή στις Ρίζες», στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, λέγοντας ότι μέσω του προγράμματος Νόστος σχεδόν 50-70 Κύπριοι και 100-120 Έλληνες αιγυπτιακής καταγωγής επέστρεψαν στην Αίγυπτο για μια εβδομάδα για να επισκεφθούν τα μέρη όπου γεννήθηκαν οι ίδιοι ή οι γονείς τους και τα σχολεία όπου φοίτησαν. Το πρόγραμμα, είπε, αναμένεται να επαναληφθεί.
Ο κ. Κόμπος μίλησε, επίσης για τη σχέση Αιγύπτου – ΕΕ, λέγοντας ότι «η Κύπρος υποστήριξε εδώ και καιρό αυτή τη στρατηγική σχέση και ήμασταν περήφανοι που είδαμε την κορύφωσή της στις 17 Μαρτίου 2024, όταν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για μια Στρατηγική και Συνολική Συνεργασία Αιγύπτου-ΕΕ».
Συνεργασία για από κοινού εκμετάλλευση φυσικού αερίου
Ο Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε, επίσης, για τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «Κύπρος και Αίγυπτος συζητούν αυτή τη στιγμή συνεργασία για την εκμετάλλευση συγκεκριμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπου αμοιβαία επωφελείς συνέργειες μπορούν να συμβάλουν στην καθιέρωση της περιοχής μας ως ενεργειακού κόμβου».
Ο κ. Κόμπος υπενθύμισε ότι η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα με την οποία η Κύπρος οριοθέτησε την ΑΟΖ της ήδη από το 2003. «Αυτή η συνεργασία, κατά καιρούς, κινήθηκε πιο αργά από όσο θα ήθελαν τόσο η Κύπρος όσο και η Αίγυπτος, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως σε εμπορικούς παράγοντες και όχι σε έλλειψη πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε.
Σημείωσε, ακόμα, ότι το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, για τη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε η Αίγυπτος, συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας.
Η λύση δύο κρατών «η μόνη βιώσιμη πολιτική επιλογή» για Ισραήλ – Παλαιστίνη
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα, ο κ. Κόμπος δήλωσε απερίφραστα ότι η Κύπρος είναι ενάντια στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων και υποστήριξε ότι η λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι η μόνη βιώσιμη πολιτική επιλογή στην περιοχή. Υπενθύμισε, δε, ότι η Κύπρος έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης από το 1988, καθώς και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού.
Υπογραμμίζοντας ότι «η Κύπρος απορρίπτει με απόλυτους όρους τον εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα», ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «όποιος δηλώνει το αντίθετο, αγνοεί εσκεμμένα την ιστορική πραγματικότητα της Κύπρου, η οποία, για λόγους προφανείς σε όλους, θα ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο που θα συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο στον εκτοπισμό έστω και ενός Παλαιστίνιου».
«Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή: το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστό και να προστατεύεται«, είπε, προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Ερωτηθείς σχετικά με τους «θανάτους και την τρομοκράτηση αμάχων στα παλαιστινιακά εδάφη από τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ» ο κ. Κόμπος εξέφρασε ανησυχία «για τις κλιμακούμενες ανθρωπιστικές επιπτώσεις και τους θανάτους τόσων πολλών αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στη Ράφα» και υπογράμμισε την ανάγκη για απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε, ακόμα, για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι προσπάθειες για τον θαλάσσιο διάδρομο βοήθειας μέσω της Κύπρου. Ανέφερε ότι το σχέδιο Αμάλθεια αποτελεί από την έναρξή του μια πρόσθετη διαδρομή, υπενθύμισε, όμως, τη σημασία των χερσαίων διαδρομών, ειδικά της διέλευσης της Ράφα.
«Πιστεύουμε ακράδαντα στην παροχή δυνατότητας ταχείας, ασφαλούς και ανεμπόδιστης βοήθειας που φτάνει στη Γάζα μέσω περισσότερων σημείων πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένου του πολλαπλασιασμού των διαδρόμων – από ξηρά, από αέρα και, φυσικά, από τη θάλασσα», είπε.
Ο κ. Κόμπος ρωτήθηκε, ακόμα, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στο διορισμό της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο να στηρίξει την αποστολή της και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Τέλος, ο κ. Κόμπος μίλησε και για τη συμφωνία για αποστολή Αιγύπτιων εργαζομένων στην Κύπρο, για την αντιμετώπιση των αναγκών σε εργατικό δυναμικό. «Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο ενισχύει την οικονομία της Κύπρου ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της εργασίας αλλά δημιουργεί επίσης πολύτιμες ευκαιρίες απασχόλησης για τους Αιγύπτιους εργαζόμενους», είπε.
«Η νόμιμη μετανάστευση είναι, για εμάς, όχι μόνο ένας τρόπος αντιμετώπισης των ελλείψεων στην αγορά εργασίας, αλλά και ένας τρόπος για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, της εμπορίας ανθρώπων και της εργασιακής εκμετάλλευσης», ανέφερε, εκφράζοντας την ευχή ότι το σχετικό Μνημόνιο θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό.
Πηγή: kathimerini.com.cy