Μενού Ροή
Ευρωπαϊκή στροφή στο φυσικό αέριο: λιγότερο LNG, περισσότερο ρωσικό - Η Βουλγαρία θα αυξήσει αγορές LNG μέσω Ελλάδας

Στροφή στην προμήθεια φυσικού αερίου λόγω τιμής κάνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, μειώνοντας τις αγορές του LNG και αυξάνοντας τις αγορές του φθηνότερου ρωσικού αερίου. Την ίδια ώρα η Βουλγαρία προχωρά σε αύξηση  της χωρητικότητας του «Κάθετου Διαδρόμου Αερίου» στα 5 Bcm το χρόνο για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, μέσω και αυξημένων αγορών LNG από την Ελλάδα.

Οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ευρώπη μειώθηκαν φέτος  στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021, λόγω κυρίως της διαφοράς τιμής μεταξύ LNG και του φυσικού αερίου που διακινείται μέσω αγωγών. Η αυξημένη ζήτηση για LNG από χώρες της Βορειοανατολικής Ασίας και κυρίως Κίνα και Ινδία ωθεί την τιμή του σε υψηλότερα επίπεδα, συνεπώς, το καθιστά λιγότερο ελκυστικό για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του S&P Global Commodity Insights, το μερίδιο της «γηραιάς ηπείρου» στη διεθνή αγορά LNG υποχώρησε το 2024 στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 3ετίας, επιστρέφοντας στα προπολεμικά επίπεδα.

Έως τις 10 Ιουνίου φέτος, η Ευρώπη απορρόφησε 50,19 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ποσότητα που ισοδυναμεί με το 27% της παγκόσμιας αγοράς των 187,98 εκατομμυρίων μετρικών τόνων που διακινήθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα. Το 2021, προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρώπη είχε απορροφήσει 38,47 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ήτοι το 22% της διεθνούς αγοράς.

Αντίθετα, το μερίδιο της Ασίας, λόγω κυρίως της ισχυρής ζήτησης από Κίνα και Ινδία, στην παγκόσμια αγορά LNG αυξάνεται συνεχώς. Το 2024, μέχρι σήμερα, απορρόφησε 127,07 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, ποσοστό 68%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το 2021 όταν την αντίστοιχη περίοδο είχε απορροφήσει το 72%, ήτοι 124,56 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία το 2022, Ευρώπη και Ασία έχουν αποδυθεί σε ανταγωνισμό τιμών για να προσελκύσουν φορτία LNG. Με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής 7ης Ιουνίου 2024, η τιμή αναφοράς (benchmark price) για το LNG ήταν υψηλότερη στη Βορειοανατολική Ασία, όπου διαμορφώθηκε στα 11,884 δολάρια/MMBtu έναντι 10,393 δολαρίων/MMBtu στη Βορειοδυτική Ευρώπη.

Σε υψηλό 9 μηνών η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη

Σε αντίθετη – ανοδική - τροχιά κινούνται οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το Μάιο, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης, οι ποσότητες ρωσικού ΦΑ που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TurkStream αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών, στο 1,35 Bcm. Κι αυτό παρά τις προσπάθειες για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Βλέπει» περισσότερο LNG από Ελλάδα η Bulgartransgaz

Την ίδια ώρα, πάντως, ο διαχειριστής του συστήματος αερίου στη Βουλγαρία, η Bulgartransgaz ανακοίνωσε ότι συνήψε δύο συμβόλαια για τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα του «Κάθετου Διαδρόμου Αερίου», από την Ελλάδα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στα 5 Bcm σε ετήσια βάση. Στόχος της βουλγάρικης εταιρείας είναι να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω αυξημένων αγορών αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αγωγών καθώς και LNG από Ελλάδα και Τουρκία.

Από την πλευρά της, η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι συνήψε δύο νέα μακροχρόνια συμβόλαια παράδοσης φυσικού αερίου στην Κεντρική Ασία και ειδικότερα στο Κιργιστάν και το Καζακστάν. Τα συμβόλαια καλύπτουν την 15ετία 2025-2040 χωρίς, πάντως, να γίνουν γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας