Μενού Ροή
battery-storage
Κύπρος: Πρόταση €135 εκατ. από Ιωνά και εταιρείες για αποθήκευση ηλεκτρισμού

Με εκτενή επιστολή του στον υπουργό Ενέργειας, την οποία κοινοποίησε χθες Δευτέρα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, ο δικηγόρος Ιωνάς Νικολάου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην βουλευτής, καταθέτει πρόταση για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 800 μεγαβατώρων από ιδιωτικά φωτοβολταϊκά πάρκα, με επιχορήγηση από το κράτος σε ποσοστό περίπου 45% των επιλέξιμων δαπανών για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, με δυνατότητα αύξησης της χορηγίας κατά 20% για μικρά πάρκα.

Ομάδα πελατών

Η πρόταση υποβάλλεται εκ μέρους σημαντικού αριθμού εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού και συνεργάζονται με το δικηγορικό γραφείο του κ. Νικολάου.

Ο τελευταίος κοινοποίησε στον κ. Παπαναστασίου και στην Επιτροπή Ενέργειας κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται και επιθυμούν να επενδύσουν «με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», όπως σημειώνεται, στην αποθήκευση ηλεκτρισμού.

Στον κατάλογο των εταιρειών περιλαμβάνονται και στοιχεία για τις τοποθεσίες στις οποίες προωθούνται οι επενδύσεις (στα σημεία αυτά ήδη λειτουργούν φωτοβολταϊκά πάρκα), οι υποσταθμοί σύνδεσης με το δίκτυο, το υπολογιζόμενο κόστος, άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά των μπαταριών και η προτεινόμενη χορηγία από το κράτος.

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Νικολάου, το συνολικό κόστος των αποθηκευτικών συστημάτων των πελατών του υπολογίζεται σε 135,616,000 ευρώ και η χορηγία (αν γίνει δεκτή η πρότασή τους για κάλυψη περίπου του 45% των επιλέξιμων δαπανών) θα ανέλθει στα 60 εκατ.
Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους που εκπροσωπούνται από τον Ιωνά Νικολάου εκφράζουν επιθυμία να συμμετάσχουν -με την αποθήκευση- στη Μεταβατική Ρύθμιση Ηλεκτρισμού και αργότερα στην Ανταγωνιστική Αγορά.

Μεταξύ των εταιρειών που συνυποβάλλουν την πρόταση είναι η Easy Power, η Dianary, η Esperia Energy, η Esperia Green Energy, η AGM, η L&T Solar Power, η My Sun Ltd, η PV Sunset, Galoscope Ltd, Santiam Investnent, Reszeus, Solight, κ.α.
Η πρόταση αφορά υβριδικά συστήματα αποθήκευσης πριν τον μετρητή (μέσα σε φωτοβολταϊκά πάρκα), για διαφύλαξη της παραγωγής (και των εσόδων) του επενδυτή από τις περικοπές που γίνονται σε μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου, λόγω υπερπαραγωγής και χαμηλής κατανάλωσης.

Κριτική σε υπουργείο και ΑΗΚ

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας, ο κ. Νικολάου ασκεί κριτική στην εξαγγελία της ΑΗΚ για εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης στον σταθμό της Δεκέλειας.
Ήδη η ΡΑΕΚ, με απόφασή της στις 26 Αυγούστου 2024, έχει εγκρίνει την αίτηση της ΑΗΚ για εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας για εμπορική χρήση, με μέγιστη ισχύ εξόδου 40MW και αποθηκευτική ισχύ 160MWh.
Υπενθυμίζουμε ότι δεκάδες άλλες αιτήσεις ιδιωτικών εταιρειών για εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων έχουν εγκριθεί προ πολλού από τη ΡΑΕΚ, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί. Είτε εν αναμονή της δημοσίευσης τελικού σχεδίου κρατικών χορηγιών, είτε για γραφειοκρατικούς-τεχνικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου «η πρόσφατη εξαγγελία της ΑΗΚ (…), με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 62 εκατ., ποσό που προτείνεται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία, δεν εξυπηρετεί τις αρχές της διαφάνειας και της αμεροληψίας, ούτε τους στόχους για σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιθυμία της ΑΗΚ «έχει ως βασικό στόχο την εξουδετέρωση και αποτροπή της συμμετοχής επενδυτών που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μεμονωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταρίες), αφού σύμφωνα με το υπό διαμόρφωση σχέδιο χορηγιών τα υβριδικά συτήματα αποθήκευσης, σε συνδυασμό με ΑΠΕ, θα υποστηρίζονται από την ΑΗΚ Προμήθεια, που θα αγοράζει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Η ρύθμιση», προσθέτει ο κ. Νικολάου, «ότι η ΑΗΚ ως κυρίαρχος προμηθευτής θα αγοράζει όλη την παραγόμενη ενέργεια από όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ με το κόστος αποφυγής, ενώ όλη η παραγωγή ΑΠΕ θα αποκτάται σε σταθερή τιμή μέσω CfD, με την ανώτατη τιμή που στο παρόν στάδιο ορίζεται στα 11 σεντ την κιλοβατώρα μέσω απόφασης της ΡΑΕΚ, δεν είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά και ούτε συνάδει με τιςκατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις».

Καταγγέλλει αποκλεισμό

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολάου, «με τον τρόπο αυτό, η ΑΗΚ Προμήθεια θα είναι ο αποκλειστικός αγοραστής της ηλεκτρικής ενέργειας από τις υβριδικές μονάδες αποθήκευσης που (θα) έχουν αξιοποιήσει το Σχέδιο Χορηγίας, αποκλείοντας κάθε άλλη μεμονωμένη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας (standalone) που θα αναπτυχθεί από επιχειρηματίες».

Θυμίζουμε ότι από κυβερνητικής πλευράς είχε λεχθεί ότι η πιο πάνω πρόθεση, για αγορά από την ΑΗΚ Προμήθεια της παραγωγής από ιδιωτικές μονάδες αποθήκευσης, σε προκαθορισμένη τιμή (πολύ χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής από πετρέλαιο), αποσκοπεί στη μείωση του μέσου κόστους της συνολικής παραγωγής της ΑΗΚ, ώστε να επωφελούνται με μειωμένο κόστος ηλεκτρισμού όλοι οι καταναλωτές (ιδιαίτερα οι οικιακοί) και όχι μόνο οι μεγάλοι πελάτες των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Ιωνάς Νικολάου, επισημαίνει ότι «στην ουσία προτείνεται η προώθηση Σχεδίου Χορηγιών το οποίο, αντί της εγκατάστασης 160 μεγαβατώρων αποθήκευσης ενέργειας, με 62 εκατ. ευρώ επιχορήγηση (σ.Φ. εννοεί την πρόταση της ΑΗΚ, η οποία όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα στηριχθεί από επιχορήγηση τέτοιου ύψους), ιδιώτες επενδυτές μπορούν να εγκαταστήσουν πάνω από 800 μεγαβατώρες αποθήκευση, με το ίδιο περίπου ή και μικρότερο ύψος επιχορήγησης, επενδύοντας δικά τους κεφάλαια».
Τιμολογώντας, όμως, χωρίς ρυθμιστικούς περιορισμούς, όπως αναλογικά συμβαίνει σήμερα με την παραγωγή πάρκων ΑΠΕ που συμμετέχουν στη Μεταβατική Ρύθμιση, με τεράστια υπερκέρδη.

Πηγή: philenews.com

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας