Μενού Ροή
Όλες οι αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος - Μηχανισμός, χρωματολόγιο χωρίς πράσινο και διζωνικότητα φτηνού ρεύματος

Να απαντήσει στις νέες προκλήσεις που καταγράφονται στην αγορά ενέργειας προσπαθεί η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας προωθώντας αλλαγές στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί, αφενός, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εν όψει και του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη εβδομάδα, να προωθήσει την αναμόρφωση του μηχανισμού για τις έκτακτες κρίσεις, με διασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας, ως προς τη δυνατότητα παρέμβασης των αρχών, αλλά και να “χτίσει” τη λιανική σε μια νέα βάση, όπου θα γίνεται βέλτιστη χρήση του φτηνού “πράσινου’ ρεύματος, με την έλευση, σταδιακά, των “έξυπνων” μετρητών, αλλά και θα “ενεργοποιείται” ο πολίτης - καταναλωτής στο να αναζητά βέλτιστες λύσεις στην αγορά, ως προς την επιλογή τιμολογίου.

Ήδη, χθες,  σε συνέντευξή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έδωσε το στίγμα για την αλλαγή, από το σημερινό σύστημα με το νυχτερινό ρεύμα σε ένα νέο διζωνικό τιμολόγιο, όπου τις μεσημεριανές ώρες και το Σαββατοκύριακο, το ρεύμα θα είναι πιο φτηνό. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι το σύστημα με το νυχτερινό τιμολόγιο, δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της αγοράς, δεδομένου ότι τις ώρες εκείνες το ρεύμα είναι πια ακριβότερο. Η όλη μετάβαση, βέβαια, κρίνεται από την αντικατάσταση των αναλογικών μετρητών, που επιτρέπουν την ύπαρξη δύο ζωνών, με τους “ψηφιακούς και έξυπνους” μετρητές.

«Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε να το εισάγουμε» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Θα περάσουμε από το λεγόμενο νυχτερινό ρεύμα σε ένα διζωνικό τιμολόγιο. Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ έδινε η τότε ΔΕΗ το νυχτερινό τιμολόγιο. Τώρα το βράδυ είναι η πιο ακριβή ώρα της ημέρας, και οι πιο φθηνές είναι τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές.

Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι φθηνότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι. Έχουμε αυτή τη στιγμή αναλογικούς μετρητές, που δεν είναι «έξυπνοι», αλλά έχουν δύο ζώνες. Με αυτό το δεδομένο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα -όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε να το εισάγουμε» δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τα πράσινα τιμολόγια

Παράλληλα επί τάπητος είναι και η διαδικασία για την επόμενη μέρα των πράσινων τιμολογίων. Συγκεκριμένα, το χρονικό εύρος, με βάση τη νομοθεσία, για τα ειδικά πράσινα τιμολόγια, τα οποία θεσμοθετήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να μεταπέσουν από την 1η Ιανουαρίου που η αγορά μπήκες στο νέο καθεστώς με τα πολύχρωμα τιμολόγια,  όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν άλλο τύπο τιμολογίου, δηλαδή κυμαινόμενο (κίτρινο) και σταθερό (μπλε), εκπνέει. 

Έτσι, επί τάπητος, στο υπουργείο Ενέργειας βρίσκονται προτάσεις για την επόμενη μέρα στο φόντο αντιδράσεων από προμηθευτές για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής μετάβασης σε σταθερά - μπλε.  

Πάντως, ένεκα και του ιστορικού του καλοκαιριού αλλά και των αδυναμιών της ΕΕ για ένα επαρκή μηχανισμό ‘’άμυνας” σε κρίσεις, καταγράφεται στροφή στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος. Ωστόσο, δεν είναι πολλοί οι καταναλωτές με ενεργή καταναλωτική συνείδηση και οξυμένα τα “ενεργειακά ανακλαστικά”, που αναζητούν με δυναμικό τρόπο προσφορές ή τις βέλτιστες λύσεις, πέρα από το “πράσινο” όπου μετέπεσαν μετά το πέρας του 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λεγόμενο “αδρανείς” πελάτες εκτιμώνται σε 4-5 εκατομμύρια, καθώς από τα συνολικά 7 εκατομμύρια των παροχών στη χαμηλή τάση, ένα ποσοστό 70% εκτιμάται ότι έχει παραμείνει στο πράσινο.

Στο φόντο αυτό με έμμεσο τρόπο ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και μέχρι να διαμορφωθεί η επόμενη μέρα για τα “πράσινα” τιμολόγια αναφέρει πυκνά τα πλεονεκτήματα των σταθερών τιμολογίων, μειώνοντας την “ένταση” των αναφορών του για την ανάγκη ο καταναλωτής να έχει “ανακλαστικά” και μέσα από την αναζήτηση στον ανταγωνισμό να αλλάζει προμηθευτή ρεύματος. 

Πάντως, όπως είπε χθες ο υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη «θα πρέπει να περιμένουμε  ενάμιση μήνα για να δούμε τι θα γίνει με τα πράσινα τιμολόγια. Θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες πώς θα αντιμετωπίσουμε τη λήξη του πράσινου τιμολογίου στο τέλος του έτους».

Έκανε λόγο και για αλλαγές που θα φέρει η είσοδος των πορτοκαλί τιμολογίων τα οποία προς το παρόν αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις και αυτό γιατί σήμερα τηλεμετρητές, πέραν της Υψηλής Τάσης,  διαθέτουν περίπου 600.000 συνδέσεις κυρίως στη Μέση Τάση και ορισμένοι επαγγελματικοί πελάτες στη Χαμηλή Τάση στα 25 KVA.

Ο τηλεμετρητής και η δυναμική τιμολόγηση δίνουν στον καταναλωτή την ευχέρεια να “βλέπει” τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά και να προσαρμόζει ανάλογα την κατανάλωσή του, αν βέβαια μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα και τη χρήση του ρεύματος. Η τιμολόγηση μπορεί να γίνεται με βάση τις τιμές χονδρικής ανά 15λεπτο, ανά 30 λεπτά ή ανά ώρα, με τους περισσότερους εκπροσώπους εταιριών προμήθειας να προτιμούν την ανά ώρα τιμολόγηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, πέραν των 600.000 τηλεμετρητών που ήδη είναι εγκατεστημένοι, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί επιπλέον 50.000, ενώ το 2025 στόχος είναι να εγκατασταθούν ακόμα 300.000 μετρητές. Δεδομένου δε ότι οι περισσότερες καταναλώσεις, που διαθέτουν σήμερα τηλεμέτρηση συν αυτές που θα προστεθούν τον επόμενο χρόνο αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, εκτιμάται ότι το 55-60% της κατανάλωσης ρεύματος θα μπορούσε να ενταχθεί στη δυναμική τιμολόγηση ως το τέλος του 2025.

Σε ό,τι αφορά τα νυχτερινά τιμολόγια, με τον αριθμό τους να περιορίζεται περί το 1,5 εκατ. μετρητές,  θα υπάρχουν δύο ζώνες τιμολόγησης. Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος όπου υπήρχε το νυχτερινό τιμολόγιο. Όμως τώρα το βράδυ είναι πιο ακριβή η τιμή του ρεύματος, και το μεσημέρι η πιο φθηνή λόγω των φωτοβολταϊκών. Άρα έχει νόημα να μεταφέρουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η πιο φθηνή τιμή, δηλαδή το μεσημέρι. Αντί να έχουμε νυχτερινό τιμολόγιο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τα μεσημέρια και μία όλο το Σαββατοκύριακο. Η βασική ώρα που έχουμε φθηνές τιμές είναι από τις 10:00 μέχρι τις 15:00. Το Σαββατοκύριακο υπάρχει χαμηλή ζήτηση». Ειδικότερα, σε σχέση με το νυχτερινό τιμολόγιο που υπήρχε μέχρι τώρα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε πως «το παλιό νυχτερινό τιμολόγιο δεν είχε πια οικονομικό υπόβαθρο, δεν εξοικονομούσαμε τίποτα δηλαδή πλέον. Η χονδρική τιμή τα πρωινά και τα Σαββατοκύριακα είναι πολύ φθηνότερη. Η φθηνή ζώνη θα είναι τα μεσημέρια και πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας