Στην περιοχή του 6% εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται το επιτόκιο στο δάνειο που συζητά να λάβει από ελληνική τράπεζα ο φορέας υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.
Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης και προέρχονται από ενημέρωση που έλαβε η κυπριακή πλευρά από την ελληνική, αναφέρουν ότι το ύψος της απαιτούμενης χρηματοδότησης στο έργο του 1,94 δις ευρώ ανέρχεται στο 1,2 δις ευρώ με δεδομένο ότι τα 657 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο φορέας υλοποίησης είναι σε προχωρημένες επαφές με ελληνική τράπεζα για τη λήψη δανείου, το οποίο μπορεί να ανέλθει στο 1,2 δις ευρώ, εκτός εάν εμπλακεί στο project η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφασίζοντας να χορηγήσει δάνειο 500 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους και κυρίως χαμηλό επιτόκιο, όπως έχει ζητήσει η κυπριακή πλευρά. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα μειωθεί ισόποσα το δάνειο από την εμπορική τράπεζα και συνεπώς το συνολικό κόστος της χρηματοδότησης.
Έως το τέλος του 2024 η απόφαση των Κυπρίων για μετοχική εμπλοκή στο έργο
Στο μεταξύ, έως το τέλος του 2024 υπολογίζεται ότι θα λάβει η Κύπρος την -θετική, όπως έχει δεσμευθεί σε πολιτικό επίπεδο- απόφαση να μετέχει με 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης παίρνοντας το 30% των μετοχών.
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, κ. Γιώργος Παπαναστασίου τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εργοδότησης ξένου εξειδικευμένου οίκου, ο οποίος θα διενεργήσει το νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο του έργου.
«Για να γίνει αυτό, θα του δοθεί πρόσβαση από τον φορέα υλοποίησης μετά από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο λεγόμενο data room, το οποίο έχει όλη την πληροφόρηση για το έργο, ώστε να μπορεί να λαμβάνει την απαραίτητη πληροφόρηση για να ολοκληρώσει τη δέουσα επιμέλεια (due diligence).
Δεν πιστεύω ότι τα συμπεράσματα της δέουσας επιμέλειας για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου Κρήτης με το Great Sea Interconnector να επιφυλάσσουν εκπλήξεις, εντούτοις ένας μέτοχος που θα συμμετέχει σε αυτό το τεράστιο έργο είναι ορθό να γνωρίζει τα δεδομένα του έργου», επισήμανε ο κ. Γ. Παπαναστασίου.
Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα πρέπει να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου της δέουσας επιμέλειας ώστε να ληφθεί άμεσα η απόφαση και η συμμετοχή να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό με την υπογραφή συμφωνίας μετόχων (Shareholders Agreement)».
Νέα συνάντηση Κυπρίων-Εμιρατινών για συμμετοχή των ΗΑΕ στο έργο
Στο μεταξύ, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε με αντιπροσωπεία του επενδυτικού βραχίονα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) TAQA, και πιο συγκεκριμένα, με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της TAQA Transmission, για τα συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα για υλοποίηση της πολιτικής απόφασης των ΗΑΕ για συμμετοχή στο έργο.
«Τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες διεργασίες που αφορούν την κοινή συμμετοχή των δυο χωρών στο έργο», δήλωσε ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.