Με το χειμώνα να εκτινάσσει τη ζήτηση για ρεύμα, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος που στην εγχώρια αγορά για σήμερα ξεπερνά το φράγμα των 200 ευρώ. Κι αυτό την ώρα που και η τάση στην αγορά φυσικού αερίου έφερε άλλη μια παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομισιόν, στο φόντο και των απειλών ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγικής βάσης. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους αλλά και των διαφορετικών τιμών ενέργειας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν γίνεται να υπάρχει μια χώρα με τριψήφιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ενώ την ίδια ώρα μια άλλη χώρα να έχει μηδενικές ή αρνητικές τιμές» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιπλέον τονίζει ότι «μακροπρόθεσμα, πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά για τα δίκτυά μας. Σήμερα, βασιζόμαστε πάρα πολύ στα συμφέροντα κάθε χώρας και στις προτεραιότητες των διαχειριστών δικτύων. Αντίθετα, πρέπει να σκεφτόμαστε με ευρωπαϊκούς όρους».
Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, θέτει το θέμα των επενδύσεων σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύουν σε έργα και υποδομές φυσικού αερίου και να υπογράφουν συμβάσεις που εγγυώνται την πρόσβαση της Ευρώπης στις παγκόσμιες προμήθειες ενώ κάνει λόγο για περιορισμό του κόστους που προκύπτει από την υπερρύθμιση των εκπομπών ρύπων προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια ας αφήσουμε τα κράτη μέλη να επιλέξουν τη δική τους πορεία».
Αυτή είναι μια δεύτερη παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στην ΕΕ, καθώς το καλοκαίρι και πάλι ανέδειξε το ζήτημα των διαφορετικών τιμών μεταξύ των χωρών. Επίσης υπήρξε και μια κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για την υιοθέτηση μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όλων των τεχνολογιών, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους περιφερειακών κρίσεων. Και τα έσοδα του μηχανισμού θα διατίθενται για την μείωση του ενεργειακού κόστους του συνόλου των καταναλωτών.
Πάντως η ιδέα αυτή δεν προχώρησε, αλλά όπως φαίνεται ένεκα και των διεθνών συνθηκών λόγω Τραμπ, η πρόταση θα συζητηθεί και πάλι με το νέο επίτροπο Ενέργειας. Ήδη, μάλιστα, η ελληνική πλευρά έχει προετοιμάσει επιχειρήματα με τεχνικά και οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων που οδηγούν σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές του ηλεκτρισμού.
Πάντως οι διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι ένα από τα ζητήματα που παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι χαρακτηριστικό με βάση τα στοιχεία που έδωσε η Eurelectric, τον περασμένο Νοέμβριο για παράδειγμα στη Γερμανία, οι τιμές spot εκτοξεύθηκαν στα 820 ευρώ/MWh, ενώ παρόμοιες αυξήσεις καταγράφηκαν και στους ανατολικούς γείτονες της Γερμανίας. Η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αποδίδεται στη μείωση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως αιολικής ενέργειας, η οποία επηρέασε δραστικά τις τιμές spot.
Στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις Αγορές Επόμενης Ημέρας από 120 ευρώ/MWh τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μειώθηκαν σε περίπου 90 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού η μέση τιμή στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας έκανε σήμερα «άλμα» κατά 46,8% και έφτασε στα 205,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μέγιστη τιμή ημέρας είναι τα 452 ευρώ και ελάχιστη τα 108 ευρώ. Η ζήτηση διατηρείται σε αυξημένα επίπεδα με 202 γιγαβατώρες ως αποτέλεσμα του κύματος ψύχους. Στα 205 ευρώ/MWh ανεβαίνει για την Τετάρτη η τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με ημερήσια άνοδο 46%.
Μέγιστη τιμή ημέρας είναι τα 452 ευρώ και ελάχιστη τα 108 ευρώ. Η ζήτηση διατηρείται σε αυξημένα επίπεδα με 202 γιγαβατώρες ως αποτέλεσμα του κύματος ψύχους.
Στο μείγμα παραγωγής 48,1% έχει το αέριο, 26,9% οι ΑΠΕ, 10,8% ο λιγνίτης, 9,3% οι εισαγωγές και 2,8% τα υδροηλεκτρικά.