“Νάρκη” στην πορεία εξηλεκτρισμού της οικονομίας αποτελούν οι ελλείψεις εξειδικευμένου και μη προσωπικού. Με βάση όσα είπε η Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), το βράδυ της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου, για να υλοποιηθούν οι στόχοι για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας στην Ευρώπη, θα πρέπει να είχαν ενεργοποιηθεί, ήδη, 700.000 εργαζόμενοι. Σήμερα στο “πεδίο” είναι 370.000. Οι, δε, στόχοι για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, που είναι απαραίτητος για την προώθηση της ανάπτυξης με “πράσινο” πρόσημο, είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθούν. Σήμερα, ο εξηλεκτρισμός, όπως είπε, είναι στο 23%, ενώ ο στόχος είναι για 60-61% μέχρι το 2050.
Τι λένε οι επιχειρήσεις
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, διευθύνων σύμβουλος της Aktor, στην πρόσφατη εκδήλωση για την είσοδο των μετοχών της εταιρείας, που προέκυψαν μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, το ζήτημα εντοπισμού εξειδικευμένου προσωπικού είναι μεγάλο, ειδικά για τον κλάδο των κατασκευών. “Το πρόβλημα δε θα λυθεί με καραβιές εργαζομένων από το Πακιστάν και άλλες χώρες” σημείωσε σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα, με καλύτερους μισθούς, αίσθημα ασφάλειας κτλ ώστε, αυτοί που είχαν φύγει λόγω κρίσης να επαναπατριστούν. Όπως τόνισε, ειδικά στις κατασκευές απαιτείται η αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των μεγάλων έργων.
Τα έργα
Να σημειωθεί ότι, κατά το ΙΟΒΕ, μόνο το 2023, δημοπρατήθηκαν 1.218 δημόσια έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρά την κατακόρυφη αύξηση του κατασκευαστικού αντικειμένου, ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητος, σε συνολικά 197.000 (στοιχεία 2022). Αντίστοιχα, στις δραστηριότητες των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών απασχολούνταν το 2022 περίπου 74.000 άνθρωποι, αριθμός που επίσης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταβολή από το 2017. Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι μόνο κατά την περίοδο 2024-2026 ο αριθμός των εργαζομένων θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 51.000-55.000 ανθρώπους, αγγίζοντας τις 250.000 συνολικά, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια εργαζομένων. Μια πιθανή έλλειψη αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αύξηση του προϋπολογισμού των έργων και ασφαλώς σε μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Η ανάλυση της ΓΣΕΒΕΕ
Στο μεταξύ, με βάση πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, με τίτλο “Ποιες δεξιότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις; Πανελλαδική έρευνα εργοδοτών για τις ήπιες δεξιότητες” που διεξήγαν, οι Μ. Σπυριδάκης, Χ. Καρακιουλάφη, Μ. Χριστοδούλου, Μ. Δρακάκη, Α. Παπαργύρης, όσον αφορά στις κενές θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων και την έλλειψη δεξιοτήτων, προκύπτει ότι υπάρχει μια δυσκολία για τις επιχειρήσεις να βρουν υποψηφίους με το κατάλληλο μείγμα/κεφάλαιο δεξιοτήτων.
Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις που διαθέτουν κενές θέσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της ποιοτικής έρευνας, η δυσκολία κάλυψής τους προκύπτει από ένα συνδυασμό παραγόντων που, βάσει των ερευνητικών ευρημάτων, (α) είτε αφορούν ευρύτερες τάσεις που επηρεάζουν τη σχετική προσφορά ή έλλειψη δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας· (β) είτε σχετίζονται κυρίως με το ποιες δεξιότητες και ικανότητες οι ίδιοι οι εργοδότες θεωρούν ως σημαντικές ή κρίσιμες για τη λειτουργία της επιχείρησής τους. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα αίτια που επηρεάζουν τη σχετική προσφορά ή έλλειψη δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, ένας εκ των συνεντευξιαζόμενων εργοδοτών, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας, θεωρεί ότι η αναζήτηση ανθρώπινου δυναμικού για την κάλυψη της κενής θέσης εργασίας απαιτεί την ανάπτυξη, από μέρους των (δυνάμει) εργαζομένων, εξειδικευμένων δεξιοτήτων.