Μενού Ροή
Goldman Sachs: Έρχεται ένας σούπερ κύκλος επενδύσεων στον εξηλεκτρισμό στην Ευρώπη – Η απόλυτη απάντηση στους νέους κινδύνους για την οικονομία

Σε μία περίοδο όπου η αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι έντονη και η επανεκλογή του Τραμπ δημιουργεί νέα σύννεφα, υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας και μία σημαντική ευκαιρία την οποία η περιοχή δεν θα πρέπει να χάσει. Αυτή δεν είναι άλλη από τον εξηλεκτρισμό ή το «electrification», όπως εκτιμά η Goldman Sachs.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει σε νέα της ανάλυση η αμερικάνικη τράπεζα, ο εξηλεκτρισμός, ένα βασικό κομμάτι του παζλ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, θα μπορούσε να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει τις συνολικές επενδύσεις κατά περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα του Μάριο Ντράγκι. Πάνω από το μισό αυτού του ποσού θα προορίζεται για καθαρή ενέργεια (300 δισεκατομμύρια ευρώ) και ηλεκτρική κινητικότητα (150 δισεκατομμύρια ευρώ). Η ΕΕ ζήτησε από τον Ντράγκι να εξετάσει πώς να ενισχύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις και να κλείσει το χάσμα παραγωγικότητας με τις ΗΠΑ.

«Βλέπουμε το σχέδιο ως bullish για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», γράφει ο Alberto Gandolfi, επικεφαλής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της Goldman Sachs Research, σχετικά με την ανάλυση ανταγωνιστικότητας του Draghi. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους μεγάλους κατασκευαστές στην Ευρώπη είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που πληρώνουν παρόμοιοι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, ένα πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

Βασικό στοιχείο στην πρόταση του Ντράγκι είναι η δημιουργία μιας αγοράς υψηλής ρευστότητας για συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) που θα επιτρέπει στις εταιρείες να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις με τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Εάν εφαρμοστεί, πιστεύουμε ότι θα μειώσει το κόστος κεφαλαίου για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ θα υποστηρίξει την ταχύτερη ανάπτυξη των εσόδων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας"», τονίζει η Goldman.

gss

Κατά τον επενδυτικό οίκο, η ικανότητα της Ευρώπης να ανταγωνιστεί την οικονομία των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με το χάσμα παραγωγικότητας της εργασίας να διευρύνεται σε περίπου 25% σήμερα από 5% το 1995. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας από τους λόγους της διαφοράς στην παραγωγικότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως τονίζει.

Ομοίως, η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς τομείς εστίασης της έκθεσης Ντράγκι και διαπίστωσε ότι το ευρωπαϊκό κόστος ενέργειας δημιουργεί σημαντικά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα. Μια τυπική μεγάλη μονάδα κατασκευής αυτοκινήτων στην Ευρώπη μπορεί να πληρώνει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε σύγκριση με έναν ανταγωνιστή στις ΗΠΑ, ενώ ένα χημικό εργοστάσιο μπορεί να αντιμετωπίσει ετήσιο επιπλέον κόστος 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Ο εξηλεκτρισμός, χάρη στη χαμηλού κόστους ανανεώσιμη ενέργεια, θα μπορούσε να μειώσει το χάσμα και να οδηγήσει σε σταθερούς λογαριασμούς ρεύματος», επισημαίνει η Goldman.

Οι μελέτες της Goldman Sachs Research σε ένα εργοστάσιο χημικών στη Γερμανία και ενός μεγάλου εργοστασίου αυτοκινήτων στο Βέλγιο καταλήγουν σε αριθμούς παρόμοιους με τα σενάρια της έκθεσης Ντράγκι.

Η δημιουργία μιας εταιρικής αγοράς PPA όπως προβλέπει το σχέδιο του Ντράγκι θα καταστήσει δυνατή την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε βιομηχανικούς πελάτες σε σταθερές τιμές που είναι χαμηλότερες από τις τιμές που πληρώνουν αυτή τη στιγμή. «Οι συμβάσεις PPA από αιολική και ηλιακή ενέργεια θα μειώσουν το κόστος και τη μεταβλητότητα των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία», τονίζει χαρακτηριστικά.  

Η έκθεση του Ντράγκι υποδηλώνει ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη μεταρρύθμιση. Ο τρέχων σχεδιασμός της αγοράς χρησιμοποιεί ουσιαστικά ωριαίες δημοπρασίες για να καθορίσει τις τιμές με βάση το πιο ακριβό εργοστάσιο. Αυτή η αποκαλούμενη οριακή τροφοδοσία ρεύματος συχνά τροφοδοτείται με αέριο: οι μονάδες που κινούνται με φυσικό αέριο παρέχουν μόλις το 20% της παραγωγής της περιοχής, αλλά καθορίζουν τις τιμές το 65% του χρόνου.

Αυτό το σύστημα μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην παροχή κινήτρων για την αποτελεσματική διανομή ρεύματος, αλλά δεν είναι απαραίτητα η πιο οικονομική επιλογή, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Όταν συγκρίνουμε το κόστος τροφοδοσίας, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης, της λειτουργίας και του κόστους καυσίμου, οι χερσαίες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ουσιαστικά λιγότερο ακριβές από τις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Παρά τους κινδύνους, η Ευρώπη είναι έτοιμη για έναν σούπερ κύκλο

Ο Ντράγκι ζητά επίσης επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για τη στήριξη της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας του συστήματος. Μετά από αρκετές δεκαετίες υποεπενδύσεων, τα ευρωπαϊκά assets  μεταφοράς και διανομής γερνούν με ταχείς ρυθμούς. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύων προς το τέλος αυτής της δεκαετίας θα είναι περίπου διπλάσιες από ό,τι πριν από λίγα χρόνια.

Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένες αρνητικές επιχειρηματικές επιπτώσεις από τις αλλαγές που προτείνει ο Ντράγκι. Οι προτεινόμενες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κερδοφορία ορισμένων κάθετα ολοκληρωμένων επιχειρηματικών μοντέλων, τα οποία βοηθιούνται σήμερα με την προσθήκη αιολικής και ηλιακής ενέργειας που μειώνει το κόστος προμήθειας και ενισχύει τα περιθώρια κέρδους

Συνολικά, ο εξηλεκτρισμός βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου του Ντράγκι. Η ανάλυσή του προβλέπει περίπου 3 έως 4 τρισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες για εξηλεκτρισμό και ενεργειακή μετάβαση σε 10 χρόνια, ή περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Η Goldman Sachs αναμένει ότι αυτό θα οδηγήσει σε έναν σούπερ κύκλο επενδύσεων στις υποδομές εξηλεκτρισμού.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας