Μπορεί παντού στην Ευρώπη οι τιμές ενέργειας και ρύπων να αναρριχήθηκαν σε ιστορικά υψηλά, στην Ελλάδα ωστόσο οι τιμές της χονδρικής για σήμερα Τρίτη ήταν από τις χαμηλότερες μεταξύ όλων των χωρών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το μίγμα παραγωγής κατά την χτεσινή μέρα περιλάμβανε σημαντική παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως και 58%, χρήση φυσικού αερίου κατά 37% και μόλις 3% ήταν η συμμετοχή του λιγνίτη ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η σημαντική μείωση της χρήσης λιγνίτη, που επιβαρύνεται με τις τιμές ρεκόρ στους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα έως και 63 ευρώ/τόνο, επιβεβαιώνει την κυβερνητική πλευρά που υπερασπίζεται την εσπευσμένη απεξάρτηση της χώρας από την χρήση του. Αντίθετα διαψεύδει τις αιτιάσεις στελεχών της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων στα εργοστάσια της ΔΕΗ περί αναγκαιότητας παραμονής του, στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 115,64 ευρώ/MWh.Η τιμή σημείωσε υποχώρηση 1% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 159,90 ευρώ/MWh στις 8 το απόγευμα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 99,06 ευρώ/MWh στις 4 τα ξημερώματα .
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 320,27GWh μειώμενη 3% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα
Οι εξαγωγές διαμορφωθηκαν στις 27.869 MWh και οι εισαγωγές στις 10.991MWh.
Μόνο η Πολωνία είχε φτηνότερες τιμές χονδρικής με 96 ευρώ/MWh, ενώ η Βουλγαρία κατέγραψε παρόμοια με την Ελλάδα επίπεδα τιμών. Όλες οι άλλες χώρες κινήθηκαν πολύ έντονα ανοδικά. Πιο ακριβή ήταν η τιμή σε Ιταλία, 137,5 ευρώ/MWh, και ακολούθησαν από κοντά η Σλοβενία, η Ουγγαρία, το Βέλγιο.
Δημοσίευμα των FT
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η βρετανική εταιρεία ενέργειας Centrica, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους φυσικού αερίου προς οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές στην Βρετανία.
Αφορμή, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδουν οι Financial Times αποτελούν οι αυξανόμενες τιμές που προκλήθηκαν από την παγκόσμια κρίση της προσφοράς. Γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και αναγκάσει τις επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους αυτό το χειμώνα.
Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές
Σε υψηλά επίπεδα – για την εποχή τους – είναι αυτή τη περίοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς διαπραγματεύονται σε πενταπλάσια περίπου επίπεδα, σε σύγκριση με από δύο χρόνια πριν. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα εφοδιασμού αυτό το χειμώνα, όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, επειδή οι πάροχοι φυσικού αερίου δεν μπόρεσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους το καλοκαίρι.
Από την πλευρά του, ο Cassim Mangerah, ο οποίος ασχολείται με την εμπορία ενέργειας στην Centrica, δήλωσε στους Financial Times ότι ένας παρατεταμένος ή ιδιαίτερα κρύος χειμώνας πιθανόν να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα, αφήνοντας σε ορισμένες εταιρείες ενεργειακής έντασης ως μόνη επιλογή τους, τον περιορισμό της παραγωγής. «Δεν έχουμε ξαναβιώσει κάτι ανάλογο. Ο εναλλακτικός τρόπος εξισορρόπησης της αγοράς είναι μέσω της οικονομικής δραστηριότητας. Εάν οι τιμές είναι πραγματικά υψηλές, τότε ορισμένες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη μπορεί απλά να αποφασίσουν να μην παράγουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ανάγκη για τη δημιουργία υποδομών ΑΠΕ
Το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «πολύ διαφορετικές πηγές παροχής φυσικού αερίου», αλλά πρόσθεσε ότι η «έκθεση της χώρας στις ασταθείς παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου υπογραμμίζει τη σημασία του σχεδίου μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού εγχώριου τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη θέρμανση και στη βιομηχανία, έχει μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως το 2021. Ο παρατεταμένος χειμώνας στην Ευρώπη και την Ασία εξάντλησε τα επίπεδα αποθήκευσης, ενώ οι χώρες δίνουν όλο και περισσότερο προτεραιότητα στη χρήση αερίου έναντι του άνθρακα.
Η Ρυθμιστική Αρχή αυξάνει τα όρια των τιμών
Οι τιμές ενέργειας για εκατομμύρια Βρετανούς αναμένεται να εκτοξευθούν από τον Οκτώβριο, αφού η ρυθμιστική αρχή της ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ανώτατο όριο των τιμολογίων που χρησιμοποιούνται ευρύτερα κατά περίπου 12-13%, κυρίως λόγω των αυξανόμενων τιμών χονδρικής.
"Αυτή η αύξηση οφείλεται στην άνοδο άνω του 50% του κόστους ενέργειας τους τελευταίους έξι μήνες, με τις τιμές του φυσικού αερίου να φτάνουν στο υψηλό ρεκόρ καθώς ο κόσμος βγαίνει από το lockdown", ανέφερε η ρυθμιστική αρχή Ofgem σε ανακοίνωση.
Η Ofgem υπολογίζει το ανώτατο όριο χρησιμοποιώντας έναν τύπο που περιλαμβάνει τιμές χονδρικής φυσικού αερίου, κόστος δικτύου προμηθευτών ενέργειας και κόστος κυβερνητικών πολιτικών, όπως επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.