Μενού Ροή
Ελάχιστες οι περιπτώσεις μονομερούς αλλαγής τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μονομερούς μετατροπής σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δίχως ενημέρωση των καταναλωτών, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς και της ΡΑΕ στο energymag.gr.

Το θέμα απασχόλησε την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) την Τρίτη έπειτα από δημοσιεύματα, με την ανεξάρτητη Αρχή να εκδίδει το βράδυ σχετική ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του μεγαλύτερου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, της ΔΕΗ, η οποία τόνιζε ότι δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή όρων της σύμβασης σταθερού συμβολαίου πριν από τη λήξη της για τους περισσότερους από 500.000 πελάτες της επιχείρησης που έχουν επιλέξει σταθερά τιμολόγια δίχως ρήτρα αναπροσαρμογής.

Δυσκολίες κατανόησης

Στελέχη της ΡΑΕ αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών που υποβάλλονται στην Αρχή αφορούν τη δυσκολία των καταναλωτών να κατανοήσουν τις χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, με τις περισσότερες απορίες να επικεντρώνονται στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όπως επιβεβαιώνουν, ο αριθμός των καταγγελιών για μονομερείς αλλαγές σε τιμολόγια είναι μικρός.

Πηγές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνουν ότι παρά την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πληθώρας προϊόντων για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Όπως μάλιστα προσθέτουν, πολλά από τα εκατοντάδες διαθέσιμα πακέτα προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από τις βίαιες διακυμάνσεις στις τιμές που σημειώνονται στις διεθνείς αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες.

60 μέρες πριν

Στη μακροσκελή της ανακοίνωση, η ΡΑΕ αναφέρει ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να μεταβάλλουν τους όρους προμήθειας της σύμβασης μονομερώς, υπό την προϋπόθεση ότι θα ειδοποιηθεί ο οικιακός καταναλωτής 60 ημέρες πριν από την αλλαγή, όπως ορίζει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους πελάτες τους σε εξατομικευμένη βάση και συγκεκριμένα με επιστολή.

Η επιστολή μπορεί να σταλεί στους καταναλωτές είτε αυτοτελώς είτε συνοδεύοντας τον λογαριασμό κατανάλωσης, ενώ οι προμηθευτές διατηρούν το δικαίωμα να ειδοποιήσουν τους πελάτες τους και με εμφανές πεδίο στον λογαριασμό κατανάλωσης.

Σε περίπτωση που οι καταναλωτές δεν ενημερωθούν με τους παραπάνω τρόπους, τότε θεωρείται ότι ο προμηθευτής έχει παραβιάσει τον Κώδικα Προμήθειας, εκτός και εάν μπορεί αν αποδείξει ότι ο πελάτης έχει δώσει τη συναίνεσή του σε εναλλακτικό τρόπο ειδοποίησής του.

Εάν οι όροι ενός τιμολογίου τροποποιηθούν μονομερώς, ακόμα και στην περίπτωση που ο πάροχος ενημερώσει τον οικιακό καταναλωτή, τότε ο τελευταίος έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στη λήξη της σύμβασης και να αλλάξει προμηθευτή δίχως να καταβάλει αποζημίωση, ακόμα και εάν έχει συμβόλαιο ορισμένου χρόνου το οποίο είναι ακόμα σε ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ διαμηνύει ότι οι καταγγελίες που αφορούν σε μονομερή αλλαγή των όρων στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού θα ερευνηθούν διεξοδικά, όπως συμβαίνει με όλες τις καταγγελίες που υποβάλλονται στην ανεξάρτητη Αρχή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας