Μενού Ροή
Το πόρισμα της ΡΑΕ και τα ..υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών

Πληθώρα αναλυτικών στοιχείων για το κόστος λειτουργίας και τα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτει ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.

Η ανεξάρτητη Αρχή είναι μάλιστα σε μεγάλο βαθμό έτοιμη να παραδώσει τα στοιχεία αυτά στην κυβέρνηση, που θα αποτελέσουν τη βάση του πορίσματος στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας εμφανίζουν αυξημένα κέρδη τους τελευταίους μήνες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αποτελεί αποτέλεσμα κερδοσκοπίας.

Στα αυξημένα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών αναφέρθηκε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος υποστήριξε ότι ειδικά οι ηλεκτροπαραγωγοί φυσικού αερίου είχαν υπερκέρδη ύψους 1,4 δισ. ευρώ τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Όπως μάλιστα επισήμανε, μόνο η ΔΕΗ είχε όφελος που ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτός πραγματικότητας

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι ισχυρισμοί του Αλέξη Τσίπρα δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, δεδομένου ότι η ΔΕΗ έχει προσφέρει εκπτώσεις που τους τελευταίους επτά μήνες υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ όπως έχει αναφέρει δημοσίως και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας δεν έχει λάβει υπόψη ότι αρκετά συχνά η τιμή εκκαθάρισης καθορίζεται όχι μόνο από τους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς, αλλά και από εκείνους στην Ιταλία και τη Βουλγαρία με την οποία η ελληνική αγορά λειτουργεί υπό σύζευξη.

Η σύζευξη των αγορών επόμενης ημέρας της Ελλάδας και της Ιταλίας ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ η σύζευξη με τη χονδρεμπορική αγοράς της Βουλγαρίας τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του target model.

Τιμές ..Ιταλίας

Τις ημέρες που η χώρα μας πραγματοποιεί εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τις δύο γειτονικές χώρες, ορισμένες φορές η τιμή εκκαθάρισης καθορίζεται από ηλεκτροπαραγωγούς στη Βουλγαρία και την Ιταλία οι οποίοι αγοράζουν ενέργεια από την Ελλάδα.

Από σήμερα η προσοχή στρέφεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα, καθώς η Ευρώπη επεξεργάζεται τρόπους για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Αποθήκες και Task Force

Για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των κρατών μελών και την αποκλιμάκωση των ιδιαίτερα υψηλών τιμών φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την Τετάρτη νομοθετική πρόταση η οποία προβλέπει ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον στο 80% έως την πρώτη Νοεμβρίου του 2022, ενόψει του επόμενου χειμώνα. Το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 90% τα επόμενα έτη.

Για τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί τον βασικό λόγο του ξέφρενου ράλι τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, η Κομισιόν προτίθεται να δημιουργήσει μία Task Force για τη μαζική προμήθεια φυσικού αερίου, στο πρότυπο της προμήθειας των εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εκτός από τις διαπραγματεύσεις με προμηθευτές LNG και φυσικού αερίου, η Task Force θα αναλάβει να διαπραγματευθεί και μελλοντικές παραγγελίες που αφορούν σε εναλλακτικά καύσιμα όπως υδρογόνο και βιομεθάνιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας